Marile economii dezvoltate sunt prinse într-o situaţie de creştere economică redusă şi au nevoie de stimulente fiscale mai mari şi mai puţină austeritate pentru a relansa creşterea, a declarat vineri, pentru CNBC, celebrul economist Nouriel Roubini, denumit şi Dr. Doom pentru acurateţea cu care a estimat magnitudinea crizei financiare globale din 2008.
‘Suntem într-o situaţie mai gravă decât eram în 2008. De data asta avem austeritate fiscală iar băncile sunt prudente’, a declarat Nouriel Roubini la Ambrosetti Forum, o reuniune organizată lângă Lacul Como din Italia.
Cunoscut pentru viziunea sa pesimită cu privire la economia mondială, Roubini crede că există 60% şanse pentru intrarea într-o nouă recesiune.
Vineri, autorităţile americane au anunţat că rata şomajului a rămas nemodificată la 9,1% în luna august, în condiţiile în care anagajatorii nu au creat noi locuri de muncă. În plus, recentele sondaje arată o scădere a încrederii companiilor şi consumatorilor în întreaga lume.
Întrebat dacă există şansa ca economiile dezvoltate să evite recesiunea, Roubini a spus ‘este o viziune foarte optimistă dacă te uiţi la date’. În plus, Nouriel Roubini crede că a treia rundă de relaxare cantitativă în SUA ar putea să nu aibă efectele dorite pe terme lung şi că ar putea fi nevoie de noi stimulente fiscale în SUA şi Europa.
De asemenea, Nouriel Roubini a apreciat că guvernele din zona euro ar trebui să încerce să scadă valoarea euro. Aprecierea monedei unice îi îngrijorează pe unii economişti din cauza posibilului efect asupra exporturilor regiunii euro