Ministrul Mediului, Rovana Plumb, s-a pronunţat luni, la Eforie Sud, împotriva unei iniţiative parlamentare de înlocuirea introducere a unei taxe de poluare în preţul combustibililor auto în locul timbrului de mediu.

Rovana Plumb a declarat pentru AGERPRES că o astfel de iniţiativă ar avea semnificaţia unei taxări suplimentare a carburanţilor şi ar duce implicit la creşterea preţului combustibililor auto şi al altor preţuri în economie. ‘Nu îmbrăţişez această iniţiativă, de a introduce noi taxe, pentru că ar duce automat la creşterea preţurilor. Şi aşa preţurile sunt mari şi ar avea efectul unei reacţii în lanţ în economie’ – a precizat ministrul Mediului.

Doi senatori PNL de Bihor, Valeriu Boeriu şi Cristian Bodea, au înaintat recent un proiect de lege ce prevede transformarea timbrului de mediu într-o taxă de poluare în valoare de un ban, inclusă în preţul fiecărui litru de carburant vândut pe teritoriul României, indiferent dacă este vorba de benzină, motorină sau gaz petrolier lichefiat.
Cei doi propun ca fiecare șofer să plătească un ban în plus pentru fiecare litru de combustibil pe care îl cumpără de la pompă.

Banii colectați din această taxă ar trebui sa meargă în Fondul de Ameliorare pentru Împăduriri, un fond din care fiecare județ ar primi o anumită sumă de bani pentru plantarea de arbori.

Astfel, banii vor avea o destinație clară și care, în timp, ar trebui să reducă efectele poluării cauzate de noxele emise de țevile de eșapament ale mașinilor.