"Impactul bugetar se referă la efortul bugetar suplimentar faţă de cele 57 de miliarde de lei brut, cât reprezintă fondul de salarii al anului 2016 în momentul în care vorbim. Prin aplicarea Legii salarizării unitare pe care am lăsat-o guvernului Cioloş în noiembrie 2015, impactul bugetar pe brut sau efortul suplimentar bugetar era de 40 de miliarde de lei, iar pe net de 26 miliarde de lei", a declarat marţi, pentru AGERPRES, Rovana Plumb.
Fostul ministru al Muncii a precizat că aceste cifre reprezintă efortul de implementare a legii care avea o perioadă de aplicabilitate de patru sau cinci ani.
Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat la şedinţa comisiilor reunite de specialitate din Parlament că impactul implementării Legii salarizării elaborat la Ministerul Muncii, sub conducerea ministrului Rovana Plumb, depăşea 94 de miliarde de lei.
În opinia Rovanei Plumb, demararea implementării acestui proiect putea fi realizată chiar şi cu un miliard de lei.
"Putea să se înceapă implementarea. Şi cu un miliard se putea începe implementarea", a menţionat Rovana Plumb.
De asemenea, fostul ministru a adăugat că Legea 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice nu mai reflectă în prezent necesarul de motivare pentru personalul medical şi cel din învăţământ.
"Legea 284 este o lege care nu a putut fi aplicată niciodată, pe de o parte, pentru că a fost gândită prin prisma austerităţii, exact în perioada de tăiere a salariilor şi de aplicare a austerităţii în plină criză financiară şi care în anul 2016 nu mai reflectă realităţile şi necesarul de motivare al competenţei şi eficienţei sectorului bugetar, referindu-mă aici în mod special la cei doi piloni de dezvoltare în care activează cadrele medicale şi cadrele didactice", a adăugat fostul ministrul al Muncii.
AGERPRES