Jurnaliștii de la Politico au anunțat, pe surse, care sunt numele vehiculate în prezent pentru a ocupa viitoarele portofolii din cadrul Comisiei Europene.
Roxana Mînzatu ar putea fi desemnată comisar european la Coeziune
Roxana Mînzatu, propunerea României, ar putea fi desemnată comisar european la Coeziune, unul dintre cele mai importante portofolii, scrie Politico. În afară de ea, mai sunt luate în calcul Apostolos Tzitzikostas și Ekaterina Zaharieva.
”Deși nu este neapărat cel mai strălucitor portofoliu, coeziunea este totuși unul dintre cele mai importante, deoarece supraveghează aproximativ o treime din bugetul UE și gestionează programe de finanțare care se intersectează cu alte portofolii. Coeziunea ar putea primi o nouă denumire care să se potrivească mai bine cu o Comisie axată pe investiții, eventual redenumită „investiții regionale”.
Importanța coeziunii va fi, de asemenea, legată de viitoarea discuție privind următorul buget pe șapte ani al blocului și de probabilitatea ca acesta să modifice modul în care Bruxelles-ul distribuie fondurile către zonele mai sărace”, notează Politico.
Apostolos Tzitzikostas, fostul guvernator al regiunii Macedonia Centrală care este alegerea Greciei, este recunoscut pentru experiența sa în gestionarea implementării fondurilor europene. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a subliniat că Atena se așteaptă la un portofoliu semnificativ, având în vedere că a contribuit considerabil la susținerea lui Ursula von der Leyen pentru obținerea unui al doilea mandat.
Ekaterina Zaharieva, una dintre cele două propuneri ale guvernului bulgar, a fost ministru de externe între 2017 și 2021 și a ocupat anterior funcții de ministru al justiției și al dezvoltării regionale. Guvernul său consideră că este bine pregătită pentru portofoliul coeziunii.
Mînzatu a deţinut portofoliul de ministru al Fondurilor Europene în România
Roxana Mînzatu, recent nominalizată de România, este de asemenea considerată potrivită pentru portofoliul coeziunii datorită experienței sale ca ministru al Fondurilor Europene în 2019.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să anunțe săptămâna viitoare distribuția funcțiilor pentru cei 26 de viitori comisari. Această alegere este complexă, având în vedere necesitatea de a echilibra criterii precum genul, apartenența politică și geografia.
Majoritatea lobby-ului se desfășoară în cadrul unor discuții private între von der Leyen și liderii de stat, dar unele activități sunt vizibile public, cu scopul de a influența deciziile președintei Comisiei.
Pentru von der Leyen, priorități esențiale în următorii cinci ani vor include competitivitatea, apărarea și integrarea noilor membri ai UE.
Portofoliile care controlează fonduri europene, precum bugetul, coeziunea și serviciile financiare, sunt de asemenea foarte dorite. Economia reprezintă unul dintre cele mai căutate portofolii, cu mai mulți actuali și foști miniștri de finanțe printre candidați. Este posibil ca mai multe portofolii să conțină aspecte economice, dar nu toată lumea va fi satisfăcută. Premierul italian Giorgia Meloni a declarat că dorește ca Raffaele Fitto, membru al partidului său Frații Italiei, să ocupe un portofoliu economic important.
Printre alții care aspiră la un portofoliu economic se numără actualul ministru de finanțe din Austria, Magnus Brunner, precum și foștii miniștri de finanțe Michael McGrath din Irlanda și Maria Luís Albuquerque din Portugalia.
Piotr Serafin, polonezul cu experiență extinsă în Bruxelles ca mâna dreaptă a lui Donald Tusk timp de cinci ani, vizează portofoliul bugetului, care se preconizează că va fi unul dintre cele mai influente în următorul mandat, în contextul planificării cheltuielilor pe termen de șapte ani al blocului.