Roxana Mînzatu devine comisar european, după ce Parlamentul European a aprobat, în cele din urmă, cele șapte nominalizări de comisari europeni. Această decizie marchează sfârșitul unui impas politic ce a durat mai multe săptămâni.

Parlamentul European a aprobat cele șapte nominalizări de comisari europeni

Blocajul a survenit după audierile comisarilor desemnați, desfășurate între 4 și 12 noiembrie, în urma cărora au apărut dispute între PPE și S&D:

  • Socialiștii și Democrații (S&D) și-au exprimat nemulțumirea față de atribuirea unui portofoliu important italianului Raffaele Fitto, un candidat de centru-dreapta susținut de PPE.
  • De cealaltă parte, deputații PPE au contestat calificările candidatei spaniole Teresa Ribera, reprezentantă a S&D.

Această polarizare politică a întârziat procesul de aprobare pentru șase vicepreședinți executivi propuși – Kaja Kallas, Raffaele Fitto, Roxana Mînzatu, Stéphane Séjourné, Teresa Ribera, Henna Virkkunen – și pentru candidatul ungar, Olivér Várhelyi.

Parlamentul European
Sursă: Dreamstime

Un acord după săptămâni de negocieri

După mai bine de o săptămână de blocaj, cele două mari facțiuni politice din Parlamentul European au ajuns la un compromis, permițând astfel aprobarea noii componențe a Comisiei Europene. Aceasta este o etapă crucială în finalizarea structurii viitoarei Comisii Europene, care urmează să își înceapă mandatul în lunile următoare.

Comisia Europeană, în noua sa formulă, va fi responsabilă pentru implementarea politicilor europene și pentru gestionarea dosarelor sensibile, cum ar fi relațiile internaționale și redresarea economică post-pandemie.

Rămâne de văzut cum vor colabora aceste facțiuni în cadrul Comisiei, având în vedere tensiunile recente. Nominalizările aprobate reflectă un echilibru fragil între interesele politice ale statelor membre și ale grupurilor politice europene.

Amintim că Roxana Mînzatu a fost nominalizarea României pentru postul de comisar european, potrivit unui anunț făcut în ziua de 2 septembrie de premierul și președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Șeful Executivului îl voia pe Victor Negrescu pentru această funcție. Totuși, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a insistat ca România să nominalizeze o femeie.

În urma negocierilor dintre Ciolacu și von der Leyen, Roxana Mînzatu a primit și funcția de vicepreşedinte executiv în viitoarea Comisie Europeană.

Ulterior, Roxana Mînzatu a fost audiată în plenul Parlamentului European pe 12 noiembrie. Ea a prezentat un plan pentru următorii cinci ani.