Proiectele planificate de catre guvernele provinciale din RP Chineza vor adauga inca 1.460 de miliarde de dolari fondului pentru stimularea economica, deja existent a anuntat, duminica, postul national de televiziune.

Suma se adauga pachetului de 586 miliarde de dolari anuntat de catre guvernul de la Beijing, la inceputul acestei luni.

Acel pachet include bani pentru finantarea cailor ferate si a infrastructurii rutiere, precum si pentru cheltuieli sociale. Detalii cu privire la noi proiecte spoecifice si noi arii de acoperire sunt facute publice cu intarziere insa.

„In ultima saptamana, guvernele provinciale au anuntat programe de stimulare economica in valoare de 10 trilioane de yuani (cca. 1.460 miliarde dolari)”, a anuntat televiziunea de stat in cadrul emisiei de duminica dimineata.

Potrivit acesteia, printre cele mai ample planuri investitionale sunt cele din provincia Yunnan, (cu trei trilioane de yuani) si cele din provincia Guangdong, unde vor fi alocate 2,3 triliarde de yuani.

Investitiile planificate se intind pe numeroase sectoare de activitate, inclusiv infrasturctura rutiera, porturi si locuinte. Mai mult, planul de cheltuieli cuprinde si infrastructura rurala.

Desi pachetul de stimulare al guvernului chinez a fost primit initial cu entuziastm pe plan international, mai tarziu, economistii au ajuns la concluzia ca efectul acestui ajutor ar putea fi unul limitat, pentru ca multe din cheltuielile prevazute in plan sunt elemente deja bugetate de guvern.

Mass-media din RP Chineza a descris pachetul de ajutor ca fiind o parte dintr-un plan mai amplu menit sa stimuleze consumul intern, pentru a contracara efectele scaderii exporturilor, activitate ce a alimentat dezvoltarea economica a RP Chineze.

Guvernul de la Beijing a alocat 4,8 miliarde de yuani pentru construirea de centre medicale in mediul rural, in special spitale si clinici, a anuntat agentia Xinhua.

Totusi, mecanismele de finantare pentru numeroase proiecte anunutate sunt inca neclare.

Sursa: IHT