In aceasta perioada este greu sa il prinzi la o discutie pe fondatorul retelei Diverta si al intregului grup RTC. Octavian Radu este tot timpul pe fuga. Are de semnat contracte de achizitii ale unor companii din tara sau de peste granita. Apetitul lui nu tine de vreun moft, ci de dorinta de a profita de oportunitati pe care le-a observat in acest moment in piata.
Pentru un tip cu o avere evaluata de Capital anul trecut la 35 milioane de dolari, acest interes subit pentru extinderea portofoliului de companii pare neverosimil. In urma cu cateva saptamani a iesit brusc la rampa anuntand ca a achizitionat aproximativ 85% din actiunile companiei Best Computers si 60% din cele ale Best Distribution. Cele doua firme realizau impreuna o cifra de afaceri de circa 14 milioane de euro anual. Multi s-au intrebat de ce a preluat Octavian Radu aceste companii din moment ce in reteaua sa de librarii functionau deja departamente de IT. “Diverta nu era perceputa ca un vanzator de echipamente IT. Va dau numai o cifra: cei de la Best Computers vand pe metrul patrat de circa zece ori mai bine decat divizia de IT a lui Diverta. Numai magazinul Best Computers de la Unirea vinde de circa 300.000 de euro pe luna la o suprafata de 200 de metri patrati, ceea ce este foarte mult”, explica Radu.
“Deal-ul” a fost destul de complex, tranzactia ridicandu-se la aproximativ sase milioane de euro, incluzand si un schimb de actiuni. “Este vorba de 15% din actiunile Diverta. Cei trei actionari de la Best detin acum acest procentaj la Diverta si pot creste in viitor la 20%”, continua proprietarul RTC. Totusi, Octavian Radu si-a facut bine calculele inainte de a bate palma cu cei de la Best Computers. El recunoaste ca aceasta achizitie ii va aduce un castig de aproximativ un milion de euro anual dintr-o mai buna functionare a diviziilor IT din interiorul Diverta. “Practic, unitatile Best Computers vor functiona ca un magazin in interiorul locatiilor Diverta, iar cele noua magazine Best actuale isi vor continua activitatea ca si pana acum”, explica Radu Octavian. Achizitia are insa si o alta fata, nevazuta pentru cei care urmaresc doar cifrele. Patronul Diverta se poate lauda ca le-a suflat o afacere interesanta chiar celor de la Flamingo, si ei interesati de retailerul de IT.
O alta batalie data in culise a fost cea pentru preluarea stocului de marfa si a celor zece magazine Hollywood, Music & Film. Tranzactia a trecut neobservata, desi s-a scurs mai mult de un an de cand Radu Octavian a preluat fraiele afacerii de la Adrian Anghel, unul dintre actionarii importanti ai MTV Romania. “Nu a fost o tranzactie mare. E vorba de cateva sute de mii de euro, insa eu am preluat numele si vadul, adica lucruri foarte importante”, explica Radu, in timp ce isi privea cu insistenta ceasul de la mana. Timpul il presa, patronul RTC urmand sa plece la Chisinau pentru a bate palma intr-o noua afacere. Este vorba despre o tranzactie complexa pentru 50% din actiunile distribuitorului de carte din Republica Moldova, Pro Noi. Compania de peste Prut detine 70% din piata locala de carte romaneasca. De ce insa l-ar tenta piata moldoveneasca pe Radu Octavian din moment ce mai este loc destul pe cea autohtona. “Acolo traiesc peste un milion de romani. Eu nu sunt neaparat patriot, dar cred ca este un business bun sa le distribui acestora carte romaneasca”, spune Octavian Radu.
Pro Noi are 18 locatii in toata Moldova, majoritatea concentrate in Chisinau, compania generand o cifra de afaceri anuala de 2,5 milioane euro. Intentia omului de afaceri de a se extinde si peste Prut se putea materializa fie prin a o lua de la zero, fie sa achizitioneze un operator local. A fost preferata a doua varianta. Tranzactia se va face printr-o majorare de capital de 300.000 de euro, insa Octavian Radu a refuzat sa precizeze pretul real al preluarii a 50% din actiunile Pro Noi. Totusi, omul de afaceri a recunoscut faptul ca piata din Republica Moldova reprezinta una dintre tintele sale.
“Cred ca pe distributia de carte Moldova poate ajunge la 10% din piata romaneasca. Mai mult, vreau sa ma extind si spre sudul Ucrainei, in zona Cernauti”, spune Radu Octavian. In acest moment, pe piata din Moldova exista locatii, insa acestea sunt relativ mici. Omul de afaceri vizeaza dezvoltarea unui proiect mai mare de librarii cu o gama larga de carte romaneasca. “Urmeaza sa intru masiv acolo, practic cu tot ceea ce am in Romania”, spune el. Sezonul de achizitii nu s-a incheiat insa pentru Radu Octavian. El recunoaste ca se afla in negocieri foarte avansate pentru preluarea unui jucator important de pe piata de cartele telefonice, tranzactia urmand a fi finalizata in perioada urmatoare.
Grupul RTC In cifre
• In anul 2004 cifra de afaceri a intregului grup controlat de omul de afaceri Octavian Radu s-a ridicat la aproximativ 105 milioane de euro, previziunile pentru 2005 fiind de peste 160 milioane de euro.
• Cele circa 50 de companii sunt grupate in 13 divizii care ocupa domenii variate, de la retail, telecom, distributie de IT si aparatura de birou, distributie de carte si jucarii, distributie de articole de larg consum, productie, media audio-video, mass media si publicitate, transport si logistica, solutii IT, imobiliare si constructii.
• Cea mai dinamica divizie a grupului a fost cea de Telecom, care a marcat in 2004 o crestere de 200% fata de anul anterior si se preconizeaza o apreciere cu 300% in 2005.
• Rata profitului variaza in functie de domeniul de activitate, media grupului fiind de 5% in 2003, de 6,6% in 2004 si 6,9% estimata pentru acest an.
Ce a cumparat Radu Octavian
85% din Best Computers si 60% din Best Distribution – Tranzactia s-a ridicat la aproximativ sase milioane de euro si a inclus un schimb de actiuni. Cei trei actionari de la Best Computers au primit 15% din lantul de librarii Diverta si au posibilitatea de a creste in viitor participatia la 20%. Best Computers realizeaza o cifra anuala de afaceri de circa zece milioane euro si are o retea de noua magazine. Best Distribution are o cifra de afaceri anuala de circa patru milioane euro.
Hollywood Music & Film – Tranzactia a avut loc in urma cu aproximativ un an si jumatate si a vizat exclusiv stocul de marfa si magazinele retelei. Suma a fost relativ modesta, fiind de ordinul a cateva sute de mii de euro.
50% din compania Pro Noi din Republica Moldova – Este vorba de cel mai mare distribuitor de carte romaneasca din Republica Moldova, cu o cota de piata de aproximativ 70% si o cifra de afaceri de circa 2,5 milioane de euro anual. Detine o retea de 18 librarii, majoritatea situate in Chisinau. Octavian Radu va controla 50% din companie, tranzactia realizandu-se printr-o majorare de capital cu 300.000 de euro.