Rubla a fost apreciată la un curs de 61 de unități/dolar. Moneda rusească recuperează pierderile inițiale

Sursa: Dreamstime

În ciuda noilor sancțiuni impuse de UE asupra Rusiei, după invazia din Ucraina, rubla a recuperat marți, 31 mai, pierderile inițiale. Astfel, rubla rusească a fost apreciată la un curs de 61 de ruble pentru un dolar.

Rubla a fost apreciată la un curs de 61 de unități/dolar. Moneda rusească recuperează pierderile inițiale

Trebuie menționat că rubla rusească a fost apreciată marți la un curs de 61 de ruble pentru un dolar după ce liderii statelor UE au convenit în ziua anterioară, în principiu, o diminuare cu 90% a importurilor de petrol din Rusia până la finele anului precum şi alte sancţiuni, inclusiv eliminarea celei mai mari bănci ruseşti, Sberbank, din sistemul SWIFT.

Așadar, rubla rusească s-a apreciat în jurul orei 9:49 GMT cu 1,6% în raport cu dolarul american care era cotat la 61,23 ruble, revenindu-şi de la un minim de 63,46 ruble atins anterior, potrivit informațiilor transmise de reuters.com

Se pare că moneda rusească va putea să se apropie de pragul de 60 de unităţi/dolar

„Se pare că moneda rusească va putea să se apropie de pragul de 60 de unităţi pentru un dolar până la finele zilei”, au explicat analiştii de la Sberbank CIB.

În raport cu moneda euro, rubla rusească s-a apreciat cu 3,4%, până la un curs de 62,10 ruble pentru un euro, după ce miercurea trecută a urcat până la cel mai bun curs din ultimii şapte ani, de 57,10 ruble pentru un euro, în condiţiile în care apropierea termenului pentru plata taxelor a determinat multe companii orientate spre export să schimbe valută pentru a-şi îndeplini obligaţiile fiscale.

Susţinută de restricţiile asupra mişcărilor de capital, rubla rusească a devenit moneda cu cele mai bune performanţe la nivel mondial în acest an. În plus, noile condiţii care cer clienţilor europeni să schimbe valuta în ruble atunci când plătesc pentru gazele naturale au susţinut, de asemenea, moneda rusească.

Indicii bursieri din Rusia au înregistrat evoluţii mixte

Totuși, indicii bursieri din Rusia au înregistrat evoluţii mixte. Indicele denominat în dolari RTS a stagnat la 1.215,6 puncte, în timp ce indicele denominat în ruble MOEX era în scădere cu 1,5%, până la 2.363,9 puncte.

Amintim că titlurile Sberbank, cea mai mare bancă comercială rusească, au înregistrat performanţe mai slabe decât indicele principal, cu o contracţie de 1,9%, după ce UE a decis să elimine banca din sistemul de mesagerie SWIFT. Chiar și așa, banca din Rusia a susținut că această excludere nu îi va afecta operaţiunile.