Un dolar american era cotat la 49,26 dolari, în timp ce moneda euro era cotată la 61,43 ruble. Precedentele recorduri au fost înregistrate în cursul şedinţei din 7 noiembrie, când dolarul a fost cotat la 48,64 ruble iar moneda euro la 60,27 ruble.

Rubla s-a depreciat cu peste 30% în acest an pe fondul scăderii preţului petrolului dar şi al aversiunii investitorilor faţă de activele ruseşti în urma sancţiunilor impuse Moscovei de statele occidentale.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol OPEC a decis joi să menţină plafonul oficial de producţie la 30 de milioane de barili pe zi, ceea ce a determinat o cădere a cotaţiei barilului de ţiţei Brent până la 73 de dolari, cea mai scăzută cotaţie din ultimii patru ani. Rusia nu este membră a OPEC, chiar dacă este al doilea mare producător mondial de ţiţei.

Veniturile din exporturile de petrol şi gaze naturale sunt responsabile pentru jumătate din bugetul Rusiei. Săptămâna trecută, ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, a avertizat că economia Rusiei va intra în recesiune anul următor, dacă preţul barilului de petrol va coborî până la 60 de dolari.