Răsturnare de situație pe piața valutară. Războiul din Ucraina a declanșat o creștere fără precedent a rublei rusești!
Potrivit ultimelor date publicate, rubla a înregistrat cea mai mare valoare din ultimii şapte ani în raport cu moneda euro.
Menționăm faptul că această creștere fără precedent vine în condițiile în care din ce în ce mai multe companii străine au început deja să se conformeze cererii lui Vladimir Putin.
Liderul de la Moscova a decis în urmă cu câteva săptămâni să treacă la plata în moneda rusă pentru gazele naturale, având în vedere sancțiunile pe care Occidentul le-a impus Rusiei de la declanșarea războiului și până în prezent.
Astfel, în cursul zilei de vineri, rubla rusească a urcat cu până la 9% faţă de euro, atingând cel mai ridicat nivel din iunie 2015. Moneda rusă a crescut cu 6,6% faţă de dolar, la 58,0625, la Moscova.
Cum ar putea evolua economia Rusiei în 2022
Amintim faptul că estimările Moscovei erau cu totul altele. La finele lunii aprilie, un document publicat de ministrul rus al Economiei și preluat de Reuters arăta că Rusia se așteaptă la o scădere economică de 8,8% în 2022, într-un scenariu de bază. De cealaltă parte, scenariul pesimist arăta o scădere de 12,4%.
Mai exact, potrivit sursei citate, previziunea de 12,4% este în acord cu cea a fostului ministru de Finanțe, Alexei Kudrin, care spunea, încă de la începutul lunii aprilie, că economia Rusiei se va contracta cu peste 10% anul acesta, cea mai mare scădere a PIB-ului țării din anul 1994.
Sursa citată mai preciza că recesiunea profundă în care intră în acest an este rezultatul sancțiunilor fără precedent impuse de Occident după ce Vladimir Putin a dar ordinul pentru invadarea Ucrainei.
Scenariul optimist al Moscovei privind economia țării
Totuși, Rusia a mai prezentat și un scenariu optimist. Potrivit datelor centralizate de Ministerul rus al Economiei, Moscova nu se așteaptă ca recesiunea să continue dincolo de 2022 și se așteaptă la creștere economică de 1,3% în 2023, de 4,6% în 2024 și 2,8% în 2025.
Referitor la situația inflației din Rusia, aceasta urcase la data de 15 aprilie la 17,62%, iar previziunile Ministerului arată că este posibil ca aceasta să ajungă chiar și până la 22,6%, în 2022, în cazul în care situația actuală va continua.