Marţi în jurul orelor 11, ora României, rubla a fost cotată la 64,68 în raport cu dolarul și 76.43 în raport cu euro, în scadere de la 63.17 și respectiv 74.68, cotaţie înregistrată luni seara.
Acţiunile ţărilor exportatoare de petrol au fost de asemenea lovite, cu indicele RTS în scădere cu 2.64% la orele 11, ora României.
Bugetul Rusiei depinde în mare măsură de veniturile din petrol și gaze, iar prăbuşirea de marţi a rublei a venit după ce prețul baril Brent a scăzut la aproximativ 46 dolari, apropiindu-se de minimul ultimilor 6 ani.
"Performanța petrolului rămâne obiectivul principal pentru traderii care comercializează rubla", au declarat analiştii VTB Capital într-o notă de cercetare.
Plonjarea rublei a fost de asemenea alimentată de efectele crizei din Ucraina. Deprecierea puternică a monedei naționale a Rusiei a propulsat inflația oficială la peste 11%.
Căderea rublei a stârnit panică în rândul rușilor, în luna decembrie, iar populaţia s-a grabit să transforme economiile în dolari sau euro, în special în jurul datelor de 15 și 16 decembrie, atunci când moneda rusă a pierdut aproximativ un sfert din valoarea sa în numai două zile.
Ea s-a stabilizat apoi, dar a terminat anul în pierdere cu 41% faţă de dolar și a rămas slabă în ianuarie, în condiţiile în care prețurile petrolului au continuat să scadă.
La sfârșitul lunii decembrie, ministrul rus de Finanțe Anton Siluanov a prezis că, dacă un baril de petrol va ajunge la valoarea de 60 dolari, economia Rusiei s-ar putea contracta cu 4 procente în 2015, după ce a înregistrat o creștere cu 0,6% în acest an.
La acest preț al petrolului care a scăzut sub prețul mediu de 50 dolari pe baril în 2015, banca americană de investiții Goldman Sachs estimează că Rusia va înregistra un deficit bugetar de 3% după echilibrarea bugetului timp de mai mulți ani.
Banca centrală a Rusiei a declarat luni că a cheltuit 76 miliarde dolari pentru a sprijini rubla în 2014, lăsând rezerve valutare de peste 400 miliarde dolari pentru prima dată în cinci ani.