Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că numărul crescut al cazurilor de infectări cu noul coronavirus nu are legătură cu numărul mare de teste din ultimele zile, ci mai degrabă cu faptul că în rândul cetăţenilor a intervenit relaxarea.
Prim-ministrul a afirmat că mulţi dintre români nu au mai ţinut cont de măsurile impuse de autorităţi şi din cauza unor politicieni care „ignoră pericolul, bagatelizează riscul epidemic şi instigă la nerespectarea regulilor”.
„Au lăsat garda jos foarte mulţi oameni”
„Pe de-o parte pentru că psihologic este foarte greu să menţii nişte reguli şi să ţii cont de nişte restricţii care sunt necesare, pe de altă parte şi din cauza unei campanii iresponsabile care a fost derulată de lideri politici şi de reprezentanţi ai unor instituţii de presă şi de alte categorii de oameni şi de atitudinea unor instituţii cum este Avocatul Poporului, de exemplu.
Îi rog pe români să se păzească, să aibă grijă, virusul este prezent”, a spus Orban într-o emisiune la Digi24.
Şeful Executivului s-a arătat îngrijorat nu atât de numărul crescut de cazuri noi, cât de faptul că aceste cazuri sunt distribuite în toată ţara şi a solicitat o prezenţă sporită a tuturor structurilor în teren pentru verificarea respectării regulilor.
Lovitura dată de CCR Guvernului
În context, trebuie precizat faptul că sesizarea făcută de Avocatul Poporului cu privire la neconstituționalitatea măsurilor de carantinare și izolare obligatorii a fost admisă joi de Curtea Constituțională.
Astfel, judecătorii CCR au decis că este neconstituțional articolul care stabilește că ”măsurile privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de epidemii, precum şi bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii se stabilesc prin ordin al ministrului sănătăţii”.
Este neconstituțional și articolul care prevede că ”în cazul epidemiilor/pandemiilor sau situaţiilor de urgenţă de sănătate publică internaţionale declarate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dacă există un risc iminent pentru sănătatea publică, cu respectarea Regulamentului sanitar internaţional (2005), la propunerea Grupului tehnic de experţi ai Ministerului Sănătăţii, ministrul sănătăţii instituie carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsură de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor”.
Foto: INQUAM/Octav Ganea