Peste 400 de noi cazuri de rujeolă

În decursul ultimei săptămâni, au fost înregistrate 445 de cazuri noi de rujeolă. 83 s-au înregistrat exclusiv în județul Mureș.

Astfel, bilanțul total al cazurilor de rujeolă în țară a atins cifra de 2.455.

Până la data de 12 decembrie, numărul cazurilor de rujeolă raportate era de 2.010. Până la data de 17 decembrie, acesta a crescut la 2.455, indicând o creștere de 445 de cazuri în ultima săptămână de raportare.

Zonele cu cele mai mari numere de cazuri

Județul Mureș înregistrează cel mai mare număr de cazuri, totalizând 711 de îmbolnăviri. Dintre acestea,  83 s-au consemnat în decursul săptămânii trecute.

În ceea ce privește județul Brașov, numărul cazurilor a crescut de la 334, înregistrate până la 12 decembrie, la 510, adăugându-se astfel 176 de noi îmbolnăviri până la data de 17 decembrie.

Până la data de 12 decembrie, în București erau înregistrate 290 de cazuri de rujeolă, iar în ultima săptămână s-au adăugat încă 26 de cazuri, numărul total ajungând astfel la 326 de îmbolnăviri.

Zonele cu cea mai ridicată incidență

Incidența cea mai ridicată se întâlnește în județul Mureș, cu 137,35 de cazuri la suta de mii de locuitori, urmat de Brașov cu 92,57 la suta de mii de locuitori și Giurgiu cu 65,73 la suta de mii de locuitori.

În Sălaj, Dolj, Caraș-Severin, Olt, Bihor, Bacău, Gorj, Suceava, Vrancea, Galați și Iași, incidența rujeolei este mai mică de 1 caz la suta de mii de locuitori.

rujeola
SURSA FOTO: Dreamstime

Peste 2.000 de cazuri fără vaccin

Din totalul de 2.455 de cazuri de rujeolă, 2.161 de persoane nu au primit nicio doză de vaccin, 147 au primit o singură doză, iar 83 au primit două doze de vaccin. Pentru 64 de copii, situația vaccinării nu este cunoscută.

În cadrul actualei epidemii de rujeolă din România, s-a înregistrat un deces din cauza rujeolei la un copil de 7 luni, care nu era eligibil pentru vaccinarea cu ROR. Copilul era din județul Brașov și a intrat în contact cu fratele său în vârstă de 3 ani, care nu fusese vaccinat împotriva rujeolei.

Cum se transmite rujeola?

Rujeola este extrem de contagioasă și se răspândește cu ușurință atunci când o persoană infectată cu virusul rujeolic tușește sau strănută. Transmiterea bolii are loc prin picăturile de secreții nazofaringiene, care sunt încărcate cu germeni și sunt eliberate în aerul expirat de către persoana infectată. De asemenea, rujeola se poate transmite prin contact direct cu aceste secreții.

Virusul rujeolic poate supraviețui în aerul dintr-o încăpere în care o persoană bolnavă a tușit sau a strănutat timp de până la 2 ore.

De asemenea, acesta poate rezista:

  • câteva săptămâni la frigider
  • chiar mai multe luni în stare înghețată la temperaturi de -15ºC

Pacientul devine contagios cu patru zile înainte de apariția erupției cutanate și rămâne contagios pentru încă patru zile după aceasta. Astfel, rujeola poate fi transmisă chiar înainte de apariția simptomelor clinice vizibile. Acest lucru duce la potențialul bolii de a genera epidemii.

În prezent, se estimează că aproximativ 90% dintre persoanele neimunizate:

  • fie prin trecerea activă a bolii
  • fie prin imunizare activă prin vaccinare, vor contracta boala dacă sunt expuse acestui agent patogen viral

Infecția cu virusul rujeolei este exclusiv specifică oamenilor, deoarece aceștia reprezintă singurul rezervor natural al acestui agent patogen.

Conform datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru anul 2021, s-au înregistrat aproximativ 128.000 de decese la nivel mondial cauzate de rujeolă.

Mai ales în rândul copiilor care:

  • nu au fost vaccinați
  • au fost subvaccinați (cu un program de vaccinare incomplet), cu vârsta sub 5 ani

Simptome rujeolă

Simptomele predominante la persoanele afectate de rujeolă includ:

  • Febră înaltă
  • Tuse
  • Secreții nazale abundente (rinoree)
  • Eruptie cutanată
  • Inflamație la nivelul ochilor (conjunctivită)

Primele semne, cum ar fi febra și simptomele respiratorii, devin evidente într-un interval de 7-21 de zile de la expunerea la agentul patogen. Media este de 10 zile de la contactul cu virusul.

Eruptia cutanata se manifestă aproximativ 4 zile după debutul simptomelor respiratorii. Persoana este contagioasă cu 4 zile înainte și 4 zile după apariția manifestărilor cutanate, scrie Medicover.