Celelalte cazuri raman neclare. Un incident bizar: unul dintre cei respinsi dispare si e de negasit. Mai putini cu patru, trecem.
Pe o alta ruta, la vama Nadlac, am testat cardul. Am aratat unul in lei, nu unul in valuta. „Lasa-ma, domnule, in pace, cu cardurile. Te cred, e in regula”, scapa vamesul. „Echipamentele pentru verificarea soldului nu au ajuns, desi sunt comandate la nemti”, spun surse apropiate.
Surpriza vine la unguri, care pun conditii fara justificari. Cateva sute de dolari ii inmoaie. „Decat sa pierd 190 de dolari cat m-a costat drumul, mai bine mai dau inca 10”, spune Cristi, unul dintre calatorii cotizanti.
17 ianuarie, ora 2,00, Nickelsdorf -Austria. Cincisprezece autocare romanesti isi asteapta randul. Contrar asteptarilor, e cea mai usoara verificare. Un control de rutina, atent la pasapoarte, dar nimeni nu te intreaba de bani, de cazare sau de sanatate.

Ora 6,00, 17 ianuarie, Udine, Italia. Tot autocarul face rugaciuni sa nu apara carabinierii italieni. O data intrat in tara, acestia au dreptul sa te intoarca. Din fericire, nu apar.
Pe un alt traseu, in Austria, altii nu au avut acelasi noroc. Asistam la oprirea unui autocar romanesc de catre politia austriaca de frontiera, la 20 km de granita. Trecuti cu bine de granita, doi calatori sunt trimisi acasa. Cu interdictie Schengen.