Sunt probleme între preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Cîţu?
Klaus Iohannis îl refuză pe omul lui Cîţu la Ministerul Finanţelor
Potrivit celor mai noi informaţii de pe scena politică, şeful statului nu ar fi de acord cu Florin Cîţu atunci când vine vorba despre numirea pe un post extrem de important din Guvern: cel de ministru al Finanţelor.
Premierul Cîţu ar dori să-l numească ministrul pe deputatul Dan Vîlceanu, însă Klaus Iohannis nu ar fi de acord cu această alegere, spun surse politice pentru Realitatea Plus.
Pe de cealaltă parte, Ludovic Orban trage tare în speranţă de a obţine numirea unuia dintre favoriţii săi la Ministerul Finanţelor. Ar fi vorba despre Gabriela Horga (Giurgiu), Ionel Dancă (Vrancea) şi Sebastian Burduja (București), în ordinea expertizei în domeniu. Impasul a fost cauzat de refuzul repetat al lui Bogdan Huțucă de a fi nominalizat pentru postul de ministru al Finanţelor.
Reamintim că, în acest moment, premierul Florin Cîţu este interimar la Ministerul Finanţelor, după ce l-a revocat din funcţie, pe data de 8 iulie, pe Alexandru Nazare. Acesta din urma este perceput ca un susţinător al lui Ludovic Orban în lupta internă din PNL.
Motivul oficial invocat de Cîţu pentru această demitere a fost bilanţul rezultatelor lui Nazare după şase luni de mandat, care ar fi indicat întârzieri la proiectele pentru atragerea de fonduri europene și pe combaterea evaziunii fiscale.
Cîţu despre miniştrii care cer bani la rectificarea bugetară: Trebuie să înţeleagă toată lumea că noi vrem să reducem deficitul bugetar, nu să-l creştem
În altă ordine de idei, premierul Florin Cîţu a oferit detalii despre aşteptata rectificare bugetară.
“Am făcut o primă variantă a rectificării bugetare. În cel mai scurt timp voi transmite documentul liderilor Coaliției de guvernare. Încă aștept ca toți miniștrii să prezinte execuția bugetară pentru primul semestru.
Pentru următoarele 6 luni, solicit mai multă responsabilitate în cheltuirea banului public și atingerea tuturor țintelor din buget, pe care ni le-am asumat la începutul anului”, a anunţat şeful Guvernului.
La rectificarea bugetară nu vor fi alocate sume în plus față de începutul anului, însă este posibil ca unele ministere să primească bani, dar în limita deficitului asumat de 7,16%.
Săptămâna trecută, Florin Cîțu preciza că ministerele i-au cerut în total 38 de miliarde de lei la rectificarea bugetară, adică aproape 4% din PIB.
„Ideea este că trebuie să înţeleagă toată lumea că noi vrem să reducem deficitul bugetar, nu să-l creştem. Din cele 38 de miliarde vom aloca, bineînţeles, acolo unde sunt sigur că vor fi cheltuiţi banii. Rectificarea bugetară porneşte de la execuţie, iar execuţia bugetară, aşa cum am spus, cam pe toate ministerele este sub ceea ce trebuia să fie la jumătatea anului”, a declarat premierul.
Sursă foto: Facebook, Guvernul României