Statele Unite au anunţat la începutul acestei luni noi sancţiuni împotriva a 38 de persoane şi entităţi acuzate în special de participare la atacurile Rusiei împotriva democraţiilor occidentale. Şapte "oligarhi", prezentaţi ca apropiaţi ai Kremlinului lui Vladimir Putin, precum şi 12 companii pe care le deţin sau controlează sunt ţintele acestor măsuri punitive, printre cele mai severe luate de administraţia lui Donald Trump împotriva Moscovei. Printre ei figurează şi Oleg Deripaska, proprietarul gigantului Rusal.
"În rândul experţilor există diferite puncte de vedere cu privire la modul în care am putea ajuta companiile sancţionate. Aceasta este una dintre ele", a declarat joi, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, întrebat fiind dacă există propuneri pentru ca statul să cumpere acţiuni la companiile afectate.
Propunerea privind naţionalizarea temporară, dezvăluită miercuri de portalul de ştiri RBC, a fost exprimată prima dată de preşedintele Federaţiei sindicatelor independente din Rusia, Mikhail Shmakov, şi comentată ulterior de Alexander Shokhin, un fost vicepremier care în prezent conduce Uniunea industriaşilor şi antreprenorilor din Rusia.
"Desigur este important să se ţină cont de opiniile acţionarilor companiilor, de proprietarii companiilor şi de capacităţile Guvernului. De aceea, în acest context, vorbim despre unul din puncte de vedere care este intens discutat. Însă din câte ştiu, nu există deocamdată scenarii gata pregătite", a spus Peskov.
Deocamdată nu este clar ce ar însemna o "naţionalizare temporară" şi nici cum ar ajuta această variantă Rusal având în vedere că grupul rus este inclus pe lista entităţilor supuse sancţiunilor americane.
Separat, mai multe surse din interiorul Rusal au declarat pentru Reuters că grupul a început să stocheze mari cantităţi de aluminiu la una din uzinele sale din Siberia din cauza sancţiunilor americane care au împiedicat compania rusă să vândă aluminiu către clienţi. În condiţiile în care propriile spaţii de stocare s-au umplut cu aluminiu nevândut, directorii uzinei Rusal de la Sayanogorsk, sudul Siberiei, au fost nevoiţi să închirieze spaţii suplimentare pentru a depozita stocurile de aluminiu nevândut.
AGERPRES