Ministerul de Externe din Rusia a anunţat vineri că Serghei Lavrov va face o vizită oficială, săptămâna viitoare, în Serbia, după ce preşedintele sârb Aleksandar Vucic a încheiat recent un nou contract de achiziționare a gazelor rusești pentru a asigura populaţiei sârbe „o iarnă sigură”.
„Pe 6 şi 7 iunie ministrul de externe al Rusiei va vizita Serbia, unde se va întâlni cu preşedintele acestei ţări, cu titularul Externelor, cu preşedintele Adunării Naţionale şi cu patriarhul Serbiei”, a declarat vineri Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Rusie.
Rusia și Serbia vor aborda în profunzime teme ale cooperării politice şi economice bilaterale, vor schimba puncte de vedere asupra situaţiei în regiunea Balcanilor și vor discuta alte subiecte de pe agenda internaţională, a adăugat Maria Zaharova, relatează agenția de presă AFP.
Președintele Serbiei a încheiat un contract nou de furnizare a gazelor naturale cu Rusia
Amintim faptul că Serbia a încheiat recent un contract de furnizare de gaze naturale cu Rusia, valabil pe o perioadă de trei ani, în urma unui convorbiri telefonice pe care președintele țării a avut-o cu omologul său rus, Vladimir Putin.
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a explicat duminică că nu poate da detalii referitoare la prețul la care a fost convenit contractul cu Rusia, însă a precizat că aceste informații vor fi stabilite cu Gazprom.
Tot ce a declarat cu privire la costul acestui contract este că ar fi legat de prețul petrolului. Amintim că actualul contract de furnizare de gaze între cele două țări, semnat pe 10 ani, a expirat marți, 31 mai.
„Putin mi-a spus să îl sun dacă simt că mai este ceva de discutat”, a declarat președintele sârb, cel mai apropiat aliat european al lui Vladimir Putin, relatează agenția de presă Reuters.
Serbia vrea rapid în UE, dar nu impune sancțiuni Rusiei
În prezent, Serbia dorește să devină membră a Uniunii Europene, dar țările occidentale continuă să facă presiuni. Concret, Occidentul solicită urgent Serbia să își alinieze politica externă cu cea a blocului comunitar și să impună sancțiuni Federației Ruse.
Amintim faptul că, în 2008, Serbia a decis ca sectoarele de gaz natural și de petrol să fie în mâinile companiilor rusești, motiv pentru care Gazprom Neft și Gazprom dețin împreună o participație majoritară în singura companie petrolieră din Serbia.
În plus, Gazprom este acționarul majoritar al singurei instalații de depozitare a gazelor din țara respectivă.