În timpul operațiunii speciale militare ruse în Ucraina, Flota Federației Ruse la Marea Neagră a câștigat dominația în Marea Azov și a stabilit controlul asupra părții de nord-vest a Mării Negre, a declarat comandantul Flotei Ruse la Marea Neagră, Igor Osipov.
Comandantul Flotei Ruse: Deținem controlul asupra părții de nord-vest a Mării Negre
”Activitatea operaţională de luptă a Flotei Ruse la Marea Neagră, în cursul operațiuni militare speciale, a făcut posibilă obținerea dominației asupra inamicului în Marea Azov și stabilirea controlului asupra părții de nord-vest a Mării Negre.
Navele și aeronavele din flota rusă distrug ținte critice inamice, cu atacuri cu arme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune, sprijină operațiunile ofensive ale grupării forțelor terestre”, a specificat Osipov, în mesajul de felicitare adresat cu ocazia Zilei Marinei Militare Ruse, potrivit Interfax.
”Astăzi, militarii Flotei de la Marea Neagră, dând dovadă de curaj și eroism, îndeplinesc cu succes misiunile de luptă în cadrul operațiunii militare speciale ruse din Ucraina”, a declarat comandantul flotei. Potrivit acestuia, personalul flotei aduce o contribuție semnificativă în consolidarea securității militare a Federației Ruse la granițele ei de sud.
Igor Osipov a amintit de importanța unei flote moderne
Cu ocazia Zilei Marinei, Osipov a reafirmat că „nimeni nu se îndoiește de importanța pentru Rusia de a avea o marină modernă, puternică și pregătită de luptă”. Amiralul a reamintit că peste 54.000 de militari ai Flotei Mării Negre au primit ordine și medalii pentru eroismul lor în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei (1941-1945), 10 nave de suprafață și submarine au primit titlul de Gardieni, iar multe unități și nave au primit distincții de stat.
De asemenea, a reamintit că, în perioada postbelică, această unitate a contracarat cu succes politica agresivă a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în regiunea Mării Mediterane și a fost un avanpost de încredere al țării în Războiul Rece.
Ziua Marinei Ruse a fost adoptată inițial printr-o rezoluție a Consiliului Comisarilor Poporului din Uniunea Sovietică și a Comitetului Central al Partidului Comunist al întregii Uniuni (bolșevici) la 22 iunie 1939 ca Ziua Marinei din Uniunea Sovietică, fiind sărbătorită anual la 24 iulie. Din 1980, a fost sărbătorită în ultima duminică din iulie.