Rusia se află într-o poziție favorabilă față de Occident în ceea ce privește producția de armament. Planul este de a menține un ritm crescut de creștere în această sferă. Această declarație a fost făcută de către un ministru rus.
Afirmația vine în contextul intensificării eforturilor de producție de arme atât din partea Occidentului, cât și din partea Rusiei, pe fondul conflictului din Ucraina.
Rusia și-a extins producția de arme
Ucraina și aliații săi occidentali au sporit producția de armament într-o încercare de a contracara forțele ruse pe terenurile de luptă din Ucraina. Rusia și-a extins, de asemenea, producția de arme. Cu toate acestea, susține că Occidentul este responsabil pentru conflictul pe care Moscova afirmă că datează încă din 2014.
Denis Manturov, vicepremierul care se ocupă cu producţia de arme, a dat o declarație importantă. El a spus că ritmul de producție este unul accelerat. În plus, Rusia nu are de gând să pună capăt acestui proces.
Un oficial rus susține că ritmul producției este unul accelerat
„Nu vreau să mă laud, dar pot să spun că am început să creştem şi am intensificat ritmul producţiei mai devreme decât ţările occidentale”, a declarat Denis Manturov, vicepremierul care supervizează producţia de arme, pentru agenţia de ştiri RIA.
O altă dilemă, a continuat el, este cât de lungă va fi această cursă. Manturov a indicat că planul de înarmare pentru perioada 2025-2034 urmează să fie aprobat în anul următor.
Economia rusă e evaluată la 2.000 de miliarde de dolari
Președintele Vladimir Putin și ministrul său al apărării, Serghei Șoigu, au subliniat o creștere semnificativă în producția de artilerie, drone, tancuri și vehicule blindate. Anumiți lideri occidentali au sugerat, anterior, existența unui posibil nou Război Rece. Acesta ar putea ave loc între Rusia și China, pe de o parte, și SUA și aliații lor, pe de altă parte. Economia rusă e evaluată la 2.000 de miliarde de dolari. Ea ar putea, însă, întâmpina dificultăți în a se opune pentru o perioadă îndelungată întregii forțe a Occidentului, remarcă Reuters.
Conform datelor Fondului Monetar Internațional, PIB-ul SUA a atins 27.000 de miliarde de dolari anul trecut. Cel al Chinei s-a situat la 17.700 de miliarde de dolari.
Vicepremierul Manturov a subliniat că Rusia are în plan să își refacă rezervele. Vladimir Putin vrea să menţină ridicată rata de producţie. Oficialul rus a subliniat că volumul comenzilor pentru echipamentele de apărare ale statului s-a dublat în 2023 în comparație cu anul precedent. Producția anumitor tipuri de armament a crescut de zece ori.