Federația Rusă a anunțat că va reduce cantitatea de valută pe care are de gând să o vândă până la începutul lunii aprilie, în contextul în care veniturile din exporturile de energie arată că s-ar stabiliza, în ciuda restricțiilor internaționale impuse din cauza războiului ruso-ucrainean.
Astfel, în cursul zilei de vineri, 3 martie, Ministerul rus al Finanțelor a anunțat că în perioada 7 martie – 6 aprilie va vinde 119,8 miliarde de ruble, echivalentul a 1,6 miliarde de dolari, în cadrul unui mecanism bugetar care are ca scop protejarea economiei de fluctuațiile prețului la petrol. Vorbim aici despre o scădere mai mare de 40 de procente în ceea ce privește cantitatea de valută vândută în luna martie, față de luna februarie a acestui an.
Moneda chineză, singurul activ pe care Rusia îl poate folosi
Sanțcțiunile americane și europene au înghețat o mare parte din rezervele internaționale ale Federației Ruse, motiv pentru care yuanul chinez a ajuns să fie principalul activ pe care această țară, condusă de Vladimir Putin, îl poate folosi pentru a derula vânzări de valută de la fondul său suveran și pentru a acoperi cheltuielile bugetare.
„Vânzările de valută vor scădea până în luna mai, iar în luna iulie vor începe achiziţiile de valută”, a estimat Alexander Isakov, economist pentru Rusia la Bloomberg.
Vânzările în valută ar putea scădea
Analiștii au mai spus că există posibilitatea ca vânzările de valută să coboare până la 500 de milioane de dolari luna viitoare. Ulterior, Ministerul rus de Finanțe își va schimba direcția și va începe să cumpere valută.
Presa internațională mai scrie că, în a doua jumătate a acestui an, nu este exclus ca Ministerul de Finanța din Moscova să înceapă să acumuleze yuani chinezești la un ritm de 500 până la 700 de milioane de dolari lunar, arată Bloomberg.
Rubla rusească s-a prăbușit cu 20%
Pe fondul unui război costisitor și al prăbușirii veniturilor din energie, rubla rusă s-a scumpit cu 20% din decembrie, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimele 10 luni.
Moneda se tranzacționează la 75 de ruble în raport cu dolarul american, în scădere față de maximul de 50 de la sfârșitul lunii iulie și aproape de nivelurile înregistrate înainte ca președintele Vladimir Putin să lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie anul trecut.
Rubla este încă peste nivelul minim de 140 de dolari înregistrat imediat după invazie, în condițiile în care sancțiunile occidentale au izolat în mare măsură Rusia de sistemul financiar global, scrie Markets Insider.