Hackerii ruși au intrat într-un sistem informatic neclasificat al Casei Albe și au sustras informații referitoare la programul zilnic şi comunicările președintelui Barack Obama, relatează CNN. Hackerii au avut acces "la informații sensibile, cum ar fi detalii confidenţiale în timp real ale programul președintelui", scrie portalul de ştiri Business Insider.
Un atac de tip phishing a permis hackerilor ruşi să acceseze o rețea de calculatoare a Departamentului de Stat, care la rândul său a permis accesul la sistemul de la Casa Albă. Potrivit CNN, hackerii au lucrat pentru guvernul rus, dar nu au reușit să acceseze vreo rețea clasificată.
Chiar și așa, rețelele neclasificate pot conține informații sensibile pe care Casa Albă nu le-ar dori ştiute de vreun guvern rival. Și este un semn că şi sistemele guvernamentale din SUA de nivel înalt sunt departe de a fi impermeabile la atacurile din exterior.
Atacul este ultimul dintr-o serie similară care a lovit timp de aproape un an sistemele informatice ale Departamentului de Stat al SUA, în ceea ce anchetatorii descriu ca fiind "cele mai dăunătoare atacuri care au avut loc vreodată" împotriva unei agenție federale din SUA, a spus CNN în luna martie. Aceste probleme constante cu rețelele de calculatoare afectează acum aparent Casa Albă, de asemenea.
Consilier adjunct pe probleme de securitate națională al Casei Albe, Ben Rhodes a explicat că stafurile federale au fost anterior încurajate să păzească chiar şi informațiile neclasificate, din cauza pericolelor reprezentate de hackeri.
"Dacă ai de gând să faci ceva care este clasificat trebuie să o faci pe un sistem de e-mail și pe sistemulul telefonic și acționează ca și în cazul în care informațiile ar putea fi compromise dacă nu se află pe sistemul clasificat", a spus el. Rhodes a declarat că hackerii nu au accesat informații clasificate, chiar dacă guvernul consideră informațiile neclasificate ca "sensibile".
Rhodes nu a confirmat şi nici nu a negat că hackerii ruși ar fi responsabili pentru breşa informatică de la Casa Albă.
"Este corect să spunem.. Rusia a fost activă în spațiul cibernetic și în spațiul de spionaj", a declarat Ben Rhodes la CNN.