Rusia și Venezuela își adâncesc relațiile bileterale
Ministrul de Externe din Rusia, Serghei Lavrov, va avea o întâlnire oficială cu ministrul de Externe din Venezuela, Carlos Faria, pentru a aborda probleme aflate pe agenda bilaterală şi pentru a adânci cooperarea în diverse domenii. De altfel, aceștia vor discuta și despre relațiile actuale dintre Venezuela și vecinilor săi din America Latină. Întâlnirea lor va avea loc luni după-amiază, 4 iulie 2022, la Moscova.
Menționăm faptul că Serghei Lavrov îl cunoaște personal pe Carlos Faria. Înainte de a deveni ministru de Externe, Carlos Faria a fost ambasador al Venezuelei la Moscova, unde l-a cunoscut personal pe Serghei Lavrov.
Potrivit Guvernului de la Moscova, asocierea strategică dintre Rusia şi Venezuela se desfăşoară în mod dinamic, iar cele două ţări au acumulat deja „o experienţă bogată” în ceea ce priveşte cooperarea în domeniul comercial, domeniul economic, domeniul ştiinţific, domeniul tehnic, domeniul cultural şi în domeniul umanitar. Totodată, diplomaţia rusă susţine că dialogul dintre şefii de stat din Rusia și Venezuela și miniștrii de Externe se caracterizează „printr-o intensitate ridicată”, relatează agenția de presă EFE.
Menționăm faptul că, acum, Guvernul de la Moscova își caută aliați oriunde, inclusiv în rândul celor pe care, anterior, îi cataloga drept teroriști. În prezent, Rusia încearcă să câștige de partea sa o țară pe care a invadat-o în trecut, așa cum face azi cu Ucraina.
Rusia încearcă să construiască relații cu Tadjikistan
Vladimir Putin a declarat recent că Rusia încearcă să construiască relații cu talibanii, dorind ca toate grupurile etnice din Afganistan să participe la conducerea țării. Președintele Rusiei a făcut aceste declarații în timpul unei întâlniri cu președintele din Tadjikistan, Emomali Rahmon, cu ocazia primei călătorii în străinătate a liderului rus, după declanșarea războiului din Ucraina.
Tadjikistanul, care găzduiește o bază militară rusă importantă și are o graniță lungă cu Afganistanul, se teme însă că radicalismul islamic ar putea pătrunde și în această țară, informează agenția de presă AP.
„Facem totul pentru ca situația din acea țară să se normalizeze. Încercăm să construim relații cu forțele politice care controlează situația. Toate grupurile etnice din Afganistan, așa cum s-a spus deja, trebuie să participe în mod activ la conducerea țării”, a spus recent Vladimir Putin.
Deși Rusia îi consideră pe talibani o grupare teroristă, aceștia au reprezentare în Rusia, iar o delegație a talibanilor a participat, recent, la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg. În plus, în curând, Vladimir Putin s-a deplasat și în capitala turkmenă Așgabat pentru un summit al liderilor statelor de pe litoralul Mării Caspice.