Rusia își propune să captureze o cotă de 10% din piața de import de carne de porc din China

În contextul tensiunilor comerciale crescânde dintre Uniunea Europeană și China, Rusia își propune să captureze o cotă de 10% din piața de import de carne de porc din China în următorii ani.

Această ambiție reprezintă o oportunitate majoră pentru producătorii ruși de carne de porc, dar și o potențială amenințare pentru exportatorii europeni, inclusiv pentru România, care ar putea pierde o parte semnificativă din cota sa pe piața chineză.

Vladimir Putin, Rusia
SURSA FOTO: Kremlin.ru

Contextul comerțului cu carne de porc între Rusia și China

Până în februarie 2024, Rusia nu a exportat carne de porc în China, dar o schimbare importantă a avut loc când autoritățile chineze au autorizat trei mari producători ruși să vândă pe piața chineză, evaluată la 3,5 miliarde de dolari. Aceasta este dominată de producătorii din Uniunea Europeană, care dețin o cotă de 51%.

În ultimii ani, legăturile economice dintre Rusia și China s-au intensificat, în special pe fondul sancțiunilor occidentale.

Comerțul cu carne de porc adaugă o nouă dimensiune acestei colaborări, într-o perioadă în care tensiunile comerciale dintre UE și China devin din ce în ce mai pronunțate.

Recent, UE a impus taxe provizorii de până la 37,6% pentru mașinile electrice chinezești, iar China a răspuns prin lansarea unei anchete antidumping care vizează exportatorii europeni de carne de porc.

”Pentru noi, aceste tensiuni comerciale reprezintă o şansă de a ne prezenta competitivitatea pe piaţa chineză”, a declarat Iuri Kovaliov, şeful Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Porci din Rusia.

rusia china
SURSA FOTO: Dreamstime

Planurile de expansiune ale Rusiei

Rusia intenționează să devină un jucător important pe piața chineză, cu un obiectiv ambițios de a furniza 10% din importurile totale de carne de porc ale Chinei în următorii trei-patru ani. Aceasta va însemna o creștere semnificativă a exporturilor rusești, care în prezent sunt estimate să atingă 50.000-60.000 de tone în 2024, aproximativ 3% din totalul importurilor chineze.

”Estimăm cu prudenţă că vom exporta 10.000 de tone în China în acest an. Preţurile sunt la o primă de 30-40% faţă de preţurile interne”, a declarat directorul general adjunct al Rusagro, Alexander Tarasov.

Cu toate acestea, Rusia va trebui să facă față unei concurențe acerbe din partea altor mari exportatori, precum Brazilia.

Federația Rusă va mai trebui să facă față și concurenței pe partea producției interne din China, care este în creștere.

De asemenea, cererea de carne de porc în China este în scădere, deși rămâne la un nivel foarte ridicat, consumând aproximativ jumătate din carnea de porc produsă la nivel global.

Rusia
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Impactul asupra României și Europei

Dacă Rusia își va atinge obiectivele ambițioase, acest lucru ar putea afecta semnificativ exportatorii europeni de carne de porc. Asta înseamnă inclusiv pe cei din România.

Aceștia ar putea pierde accesul la una dintre cele mai mari piețe din lume. Acest lucru ar putea avea consecințe economice negative asupra industriei cărnii de porc din țările europene.

carne de porc
SURSA FOTO: Dreamstime

Perspectivele producției de carne de porc din Rusia

Industria cărnii de porc din Rusia a cunoscut o renaștere remarcabilă după căderea Uniunii Sovietice.

În 2024, producția rusească de carne de porc este estimată să atingă 5,2 milioane de tone. Va plasa, astfel, Rusia pe locul al patrulea la nivel mondial, după China, UE și Statele Unite.

Această creștere a fost susținută de investiții majore în sector, estimate la 25 de miliarde de dolari din 2005 încoace.

”Rusia are cu siguranţă resursele naturale, baza de hrană şi rezerve de apă dulce pentru a creşte producţia de carne de mai multe ori”, a declarat Marina Demidova, şefa de exporturi la Miratorg.