Federația Rusă a luat o decizie clară în ceea ce privește importul de oi și capre din țara noastră. Măsura luată de Kremlin îi face pe fermierii din țară să fie sceptici.
Rusia, prima țară care impune restricții asupra importului de ovine și caprine vii din România
Rusia devine prima țară care impune restricții asupra importului de ovine și caprine vii din România din cauza pestei micilor rumegătoare. Restricțiile se extind și la materialul genetic și produsele provenite de la aceste specii.
Rosselhoznadzor a comunicat că nu a primit informații despre măsurile implementate de Serviciul Sanitar-Veterinar din România pentru prevenirea răspândirii și eradicării pestei micilor rumegătoare. Pentru a preveni introducerea agentului patogen pe teritoriul Rusiei, agenția a decis să impună temporar restricții asupra importului de oi și caprine domestice, rumegătoare sălbatice, materiale genetice, precum și produse provenite de la aceste animale, dacă nu au fost supuse unui tratament care să asigure distrugerea virusului.
”Rosselhoznadzor nu a primit informații despre măsurile luate de Serviciul Sanitar-Veterinar din România privind prevenirea răspândirii și eradicării acestei boli. Pentru a preveni introducerea pe teritoriul Rusiei a agentului patogen de la rumegătoarele mici, serviciul Rosselhoznadzor introduce temporar restricții privind importul de oi și caprine domestice, rumegătoare sălbatice, de materiale genetice, precum și produsele acestor animale fără tratamentul care să asigure distrugerea virusului”, a transmis Rosselhoznadzor, agenția fitosanitară a Rusiei responsabilă de siguranţa agroalimentară şi veterinară.
România are al doilea cel mai mare efectiv de ovine din UE
Conform Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor, primul focar de pestă a micilor rumegătoare din România a apărut pe 15 iulie, iar în prezent numărul focarelor a ajuns la 11.
România are al doilea cel mai mare efectiv de ovine din Uniunea Europeană. Este concurent important pe piața exporturilor alături de țări precum Spania și Grecia.
Cu toate acestea, majoritatea crescătorilor de oi rămân sceptici atât în privința existenței bolii, cât și a sursei îmbolnăvirilor.
Majoritatea se tem că sectorul ar putea fi devastat de pesta micilor rumegătoare. Ei se gândesc la un scenariu similar cu impactul avut de pesta porcină africană.
În prezent, se continuă discuțiile privind achiziția de miei românești. Navele care vin să preia animalele nu încarcă și nu pleacă cu oi din România. Ele așteaptă decizii din partea țărilor de destinație.