Rachetele rusești au lovit cel de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, chiar în centrul cutural al acestuia. Oficialii ucraineni au descris cel mai recent atac rusesc ca fiind unul mortal și crud.
Rusia a bombardat un alt oraș din Ucraina! Cel puțin zece persoane și-au pierdut viața
Ultimul atac cu bombă al rușilor a lovit centrul orașului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, scrie BBC, care adaugă că opera, o sală de concerte și birouri guvernamentale au fost lovite în Piața Libertății.
Presa internațională mai scrie, citând autoritățile locale, că cel puțin zece persoane și-au pierdut viața în urma celui mai recent atac, în timp ce alte 35 au fost rănite, adăugând că atacul a avut loc în timp ce președintele Volodimir Zelenski declara că Rusia comite crime de război.
”Acesta este prețul libertății”, a spus președintele Ucrainei, adăugând ”aceasta este teroarea manifestată împotriva Ucrainei. Nu au existat ținte militare în piață – și nici în acele cartiere rezidențiale din Harkov care sunt sub focul artileriei cu rachete”.
Președintele Volodimir Zelenski spune că orașul Harkov este bombardat puternic de câteva zile, în timp ce 16 persoane au fost ucise de dinainte de atacul de marți. De asemenea, Executivul din Ucraina spune că Kremlinul încearcă să asedieze Harkov și alte orașe din țară, inclusiv Kievul.
Acuzații dure la adresa lui Vladimir Putin
Dmitri Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, este de părere că sancțiunile asupra Rusiei trebuie să fie mai aspre după atacul asupra Pieții Libertății, pe care el l-a numit ”barbar”. De asemenea, el spune că președintele rus a comis mai multe crime de război din furie, ”ucigând civili nevinovați”.
Rusia a continuat atacurile pe mai multe fronturi în Ucraina, însă avansul a fost încetinit de rezistența ucraineană.
Volodimir Zelenski a declarat, după ce mai multe rachete au lovit Centrul Memorial al Holocaustului Babyn Yar din Kiev că ”istoria se repetă cu o rachetă pe situl Holocaustului”.
Rusia cere NATO garanții și renunțarea la angajamentele summit-ului de la București
Administraţia Vladimir Putin a insistat, marţi, pentru primirea de garanţii de securitate din partea Alianţei Nord-Atlantice, cerând renunţarea la angajamentele Summitului NATO desfăşurat la Bucureşti în 2008, privind perspectivele de integrare oferite Ucrainei şi Georgiei.
„Colegii noştri occidentali nu au manifestat încă voinţa de a oferi Rusiei garanţii de securitate cu caracter juridic pe termen lung. Pentru noi, atingerea acestor obiective are o importanţă fundamentală”, a declarat, marţi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în intervenţia online la Conferinţa ONU pentru Dezarmare.