Cu aceste câștiguri și cu artilerie și muniție suficiente, forțele ucrainene ar fi capabile să intensifice decimarea logisticii și a depozitelor de muniții ale Rusiei. Și asta ar pune bazele următoarei contraofensive de eliberare a teritoriilor ocupate, susțin cei trei, potrivit Euractiv.

Viola von Cramon-Taubadel (Verzi/ALE) este raportor pentru Ucraina, Nicola Beer (Renew) este vicepreședintele Parlamentului European iar Michael Gahler (PPE) este, de asemenea, raportor pentru Ucraina.

Deși apărarea ucraineană a sfidat în mod repetat toate previziunile sumbre cu privire la șansele sale în fața Rusiei, scepticismul cu privire la capacitatea Kievului de a câștiga războiul rămâne la fel, susțin europarlamentarii.

Occidentul trebuie să aibă încredere în Ucraina

După operațiunea de eliberare a unor părți din regiunile Harkov și Herson, încununată de succes, a venit timpul ca Occidentul să aibă aceeași încredere pe care au avut-o ucrainenii când au demonstrat capacitatea țării lor de a câștiga.

Rusia a suferit pierderi. A pierdut bătălii de capturare a Kievului, Harkovului, Mikolaivului și Cernihivului; și-a retras forțele din nordul Ucrainei, a cedat controlul asupra Mării Negre de Nord-Vest și a fost nevoit să-și regrupeze trupele de la Izium-Kupiansk. Regimul lui Putin insistă că aceste mișcări au fost „gesturi de bunăvoință”. În realitate, Rusia și-a retras trupele doar când prezența lor însemna mai multe pierderi, continuă autorii.

Occidentul continuă să nu creadă că Ucraina poate învinge Rusia. Se spune că Rusia este pur și simplu prea mare și prea puternică pentru a fi învinsă militar, iar toate previziunile arată că Ucraina ar putea să cadă în următoarele zile sau săptămâni.

Oricât de des au fost spulberate aceste presupuneri, această teorie persistă.

Când Rusia va epuiza aceste stocuri de arme, nu va putea continua războiul de agresiune

Încheierea rapidă, pe cale diplomatică, a acestui război, ar fi fost ideală, dar Moscova nu are în vocabular cuvinte precum ”concesii” sau ”compromis”, susțin cei trei europarlamentari.

Dar negocierile oneste depind de degradarea puterii militare a Rusiei până la un punct în care nu se poate atinge niciunul dintre obiectivele lui Vladimir Putin în Ucraina.

Nu mai e nicio îndoială că Rusia are stocuri colosale de arme și muniții. Dar coloana vertebrală a puterii militare ruse vine din epoca Uniunii Sovietice, iar aceste stocuri sunt limitate. Când Rusia le va epuiza, nu va putea continua războiul de agresiune împotriva Ucrainei.

Din luna mai, Rusia folosește rachete concepute pentru a viza nave, dar imprecise împotriva obiectelor terestre. În iulie, Rusia a efectuat atacuri cu rachete S-300, care sunt și mai puțin potrivite pentru a lovi ținte terestre și au o rază de acțiune limitată.

Prin folosirea acestor rachete, Rusia evită să rămână fără altele, concepute pentru a ataca ținte terestre. După ce Ucraina va primi sisteme avansate de apărare aeriană din Occident, Rusia va avea capacități limitate de a lovi adânc în teritoriul ucrainean.

Mobilizarea parțială nu va permite Rusiei să învingă, dar va prelungi războiul

Mai mult, Rusia nu a reușit să câștige superioritatea aeriană asupra Ucrainei. Informațiile slabe, precizia scăzută și apărarea aeriană ucraineană au făcut ca semnificația militară a rachetelor rusești să fie egală cu zero. Trupele blindate rusești au suferit pierderi colosale. Artileria a fost factorul decisiv pentru toate progresele rusești din aprilie.

Artileria occidentală și-a dovedit superioritatea în ceea ce privește precizia și raza de acțiune față de sistemele sovietice/ruse.

Dacă Occidentul ar fi furnizat Ucrainei mai multe arme, ar fi putut să învingă Rusia anul acesta, susțin europarlamentarii. Acum, acest lucru pare puțin probabil. Mobilizarea parțială decisă de Putin nu va permite Rusiei să învingă Ucraina, dar va prelungi războiul.