Anul trecut, moneda rusească a pierdut 41% din valoare în raport cu dolarul american şi 34% în raport cu moneda euro din cauza crizei ucrainene, care a stat la originea sancţiunilor economie impuse Moscovei de statele occidentale, precum şi din cauza scăderii preţului petrolului, principala sursă de venituri pentru statul rus. Acest fenomen, precum şi embargoul introdus de Rusia pentru produsele alimentare occidentale, au condus la o creştere a preţurilor cu 11,4% în 2014.

Datele statistice publicate luni de Banca centrală a Rusiei arată că cele mai mari intervenţii în sprijinul rublei au avut loc în luna martie, atunci când Rusia a anexat Crimeea, când Banca a cheltuit 22,3 miliarde de dolari, şi în lunile octombrie şi decembrie când căderea masivă a preţului petrolului a obligat Banca centrală a Rusiei a cheltuit 27,2 miliarde de dolari şi 11,9 miliarde de dolari pentru a sprijini rubla.

Deprecierea rublei a declanşat panică în rândul ruşilor în ultimele săptămâni ale anului trecut. Panica a culminat în zilele de 15 şi 16 decembrie când rubla a pierdut un sfert din valoare în două zile. Ca urmare a intervenţiilor sale, Banca centrală a Rusiei a informat că în luna decembrie rezervele sale valutare au scăzut sub pragul de 400 de miliarde de dolari, cel mai redus nivel din ultimii cinci ani.

AGERPRES