El a fost invitatul jurnalistului Vladimir Soloviov, pe care Departamentul de Stat al SUA l-a desemnat drept propagandistul numărul unu al Kremlinului.

Trei elemente-cheie îl fac extrem de util armatei ucrainene

HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System – Sistem de rachete pentru artilerie cu o mare mobilitate) este un lansator multiplu de rachete, realizat la sfârșitul anilor ’90 de compania Lockheed Martin pentru armata SUA, care a fost montat pe un camion M1140 aflat în dotarea trupelor americane, informează Newsweek.

Trei elemente-cheie ale acestui sistem îl fac extrem de prețios și util armatei ucrainene: mobilitatea, lungimea lansărilor și precizia.

Sistemul american a fost spart

Generalul în retragere Mark Hertling a descris armele drept un „schimbător de joc” în războiul aflat în desfășurare. Anunțul secretarului Apărării Lloyd Austin că patru sisteme HIMARS suplimentare vor fi trimise în Ucraina a crescut la 16 numărul total al sistemelor HIMARS furnizate de SUA Ucrainei. Leonkov a declarat că HIMARS a fost folosit pentru prima dată în regiunea Donbas din Ucraina și că demonstrează vulnerabilitatea armei.

”Sistemul american a fost spart”, a spus expertul rus.

Dezvoltarea noastră secretă va fi desfășurată în toate direcțiile. Un sistem bun, nu pot să-l numesc încă, dar funcționează la distanțe mult mai mari, fixând instantaneu locul de lansare. Pentru americani, aceasta a fost o surpriză foarte neplăcută”, a declarat el.

HIMARS, sistemele care pun în dificultate forțele ruse

După ce generalii Moscovei au schimbat tactica, declanșând atacuri intense de artilerie asupra orașelor și pozițiilor deținute de ucraineni, lipsa unui sistem defensiv al Kievului care să facă față acestor atacuri a creat un avantaj strategic forțelor ruse, care au reușit să cucerească Mariupol și să avanseze în est. Intrarea în dotarea forțelor ucrainene a elementelor de artilerie occidentale a schimbat situația, iar HIMARS par a fi sistemele care pun în dificultate forțele ruse.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksei Reznikov, a declarat că forțele armate au folosit HIMARS pentru a elimina 50 de depozite de muniții rusești, în timp ce un înalt oficial american a declarat recent că Ucraina a folosit sistemele pentru a distruge peste 100 de ținte rusești „de mare importanță”.

Americanii îi contrazic pe ruși

Săptămâna trecută, generalul Mark Milley, președintele Statului Major Comun, afirmă că ucrainenii au „folosit în mod eficient” sistemele de rachete „cu lovituri împotriva nodurilor de comandă și control ale Rusiei, a rețelelor lor logistice, a artileriei și multor alte ținte”.

La conferința de presă, Milley a mai spus că Rusia nu a reușit până acum să distrugă niciunul dintre HIMARS furnizate de SUA. Rusia a contrazis acest lucru săptămâna trecută, anunțând că a distrus patru dintre sistemele americane HIMARS în decurs de două săptămâni.