Moscova ripostează la vizita premierului Ciolacu în Republica Moldova prin închiderea Consulatului României de la Rostov-pe-Don. Această decizie vine într-un context de tensiuni accentuate între România și Rusia, pe fondul criticilor la adresa conducerii proeuropene a Chișinăului.
Ministerul rus de Externe a emis miercuri un comentariu amplu referitor la „Situația din Moldova”
Ministerul rus de Externe a emis miercuri un comentariu amplu referitor la „Situația din Moldova”, reiterându-și criticile de rutină la adresa guvernului proeuropean al țării, în contextul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comentat în mod ironic vizita premierului Marcel Ciolacu la Chișinău, acuzând din nou România că intenționează să preia controlul asupra Republicii Moldova. De asemenea, Zaharova a anunțat că Consulatul României din Rostov-pe-Don va fi închis începând cu 14 octombrie, o decizie luată de Moscova la sfârșitul anului trecut.
„În paralel, continuă vizitele în Moldova ale politicienilor şi funcţionarilor occidentali care militează deschis pentru „opţiunea europeană”. La 4 octombrie anul acesta, la Chişinău, premierul român M. Ciolacu a îndemnat conducerea moldoveană să lucreze mai activ pentru ca cetăţenii „să înţeleagă clar că viitorul Moldovei este în UE”. Dar de ce a fost el timid? Ar fi trebuit să spună aşa: nu în UE, ci în România. Asta este ceea ce vor ei”, a spus Maria Zaharova.
Ea l-a citat pe Ciolacu, care ar fi afirmat că Rusia „va duce ţara în izolare şi sărăcie”, comentând cu ironie: „Observăm cât de ‘prosperă’ este Uniunea Europeană”.
Apoi, ea a continuat să sublinieze că absurditatea unor astfel de afirmații este demonstrată de istorie, care arată că ocupația românească din perioada 1918-1940 a adus în Basarabia sărăcie, ruină, depopulare și atacuri în masă. În contrast, a afirmat că apartenența la Imperiul Rus și la URSS a fost caracterizată de prosperitate pentru Moldova, adăugând că toate acestea sunt susținute de fapte, cifre și date concrete.
„Absurditatea unor astfel de afirmaţii este că, aşa cum arată istoria, ocupaţia românească din 1918-1940 a fost cea care a adus în Basarabia sărăcie, ruină, depopulare şi atacuri în masă. Dimpotrivă, apartenenţa la Imperiul Rus şi la URSS a fost marcată de prosperitatea Moldovei. Toate acestea sunt dovedite prin fapte, cifre şi date reale”, a susţinut purtătoarea de cuvânt a MAE rus.
„Este evident că tacticile de promovare a „ameninţării ruse” inexistente, inclusiv acuzaţii nefondate privind încercările ţării noastre de a organiza o lovitură de stat în Moldova, nu funcţionează. Moldovenii nu cred. Locuitorii ţării văd politica antipopulară eşuată a autorităţilor şi realitatea dezastruoasă care se ascunde în spatele sloganurilor şi lozincilor despre aşa-numitul „curs european” al actualului regim de la Chişinău.
În realitate, ei sunt împinşi în dependenţă colonială, pentru a se abandona pe ei înşişi, ca să nu mai vorbim de propria lor istorie. Oamenii văd şi trag concluzii”, a conchis Maria Zaharova în finalul comentariului său despre situaţia din Republica Moldova.
Autoritățile române au fost notificate oficial cu privire la închiderea Consulatului General al României de la Rostov pe Don
În cadrul briefingului de presă de miercuri, Maria Zaharova a informat că autoritățile române au fost notificate oficial cu privire la închiderea Consulatului General al României de la Rostov pe Don, măsura urmând să intre în vigoare pe 14 octombrie.
Maria Zaharova a declarat că România a primit o notificare oficială prin care se anunță că activitatea Consulatului General al României de la Rostov pe Don se va încheia pe 14 octombrie. Ea a adăugat că serviciile consulare din acea regiune vor fi preluate de Ambasada României la Moscova.
Zaharova a explicat că această măsură a fost determinată de decizia Rusiei de a denunța acordul interguvernamental bilateral care permitea deschiderea oficiului consular menționat, acord adoptat în decembrie 2023 ca reacție la acțiunile considerate neprietenoase din partea autorităților române.
„Partea română a primit o notificare oficială, potrivit căreia Consulatul General al României la Rostov pe Don îşi încetează activitatea începând cu data de 14 octombrie a.c. Funcţiile de prestare a serviciilor consulare în circumscripţia respectivă sunt transferate Ambasadei acestei ţări la Moscova”, a anunţat Maria Zaharova.
„Acest demers este determinat de decizia părţii ruse de a denunţa acordul interguvernamental bilateral privind deschiderea oficiului consular sus-menţionat, adoptat în decembrie 2023 ca răspuns la acţiunile neprietenoase ale autorităţilor române”, a precizat purtătoarea de cuvânt.
Moscova a anulat, la final de 2023, acordul pentru deschiderea consulatului general al României la Rostov pe Don
La sfârșitul anului trecut, guvernul de la Moscova a acceptat să anuleze acordul pentru deschiderea consulatului general al României la Rostov pe Don, conform propunerii Ministerului rus de Externe. Premierul rus Mihail Mișustin a semnat un ordin în acest sens, iar acordul original, încheiat în septembrie 2005, a fost astfel revocat.
Pe 12 decembrie 2023, Ministerul de Externe al României a reacționat, menționând că a luat la cunoștință despre decizia Moscovei, dar a subliniat că „partea română nu a fost încă notificată oficial cu privire la această decizie”.
Decizia Moscovei a fost luată în contextul în care relațiile dintre România și Rusia s-au deteriorat semnificativ după invazia Ucrainei de către trupele ruse, iar Bucureștiul a condamnat cu fermitate această agresiune. În vara anului 2023, Ministerul Afacerilor Externe din România a solicitat reducerea cu 40 de persoane a personalului diplomatic de la Ambasada Rusiei în București. Ca răspuns, Ministerul rus de Externe a afirmat că „Rusia va reacționa corespunzător”.
Pe lângă ambasadă și consulatul de la Rostov pe Don, România menține un Consulat General la Sankt Petersburg.