Soloviov a invocat Organizația Tratatului Atlanticului de Nord în ansamblu, afirmând că Rusia se află în război cu cele 30 de state membre ale alianței pentru propria supraviețuire și că va continua să se apere pe termen nelimitat.

Soloviov a atacat direct statele NATO, afirmând că Rusia a „eliberat peste 20% din teritoriul Ucrainei” și „aproape 10 milioane de cetățeni ucraineni de sub jugul autorităților naziste”, relatează Newsweek.

Rusia „a decis să pună capăt războiului de opt ani”

„Este un război împotriva NATO, un război pentru supraviețuirea țării noastre”, a spus Soloviov, adăugând că Rusia „a decis, în sfârșit, să pună capăt războiului de opt ani”, cu trimitere la anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014, și la războiul din Donbas.

„În primele șase luni ale operațiunii militare speciale, cu pierderi umane minime, luptăm cu mai puțin de 15% din armata noastră pe timp de pace. Potrivit americanilor, am incapacitat peste 200.000 de militari ucraineni naziști, incluzând morții și răniții”,  a spus Soloviov.

Forțele ruse încetinesc „în mod deliberat”

Pentagonul a estimat că între 70.000 și 80.000 de ruși au fost uciși sau răniți, de la începutul războiului, în timp ce ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, anunțat recent că forțele ruse încetinesc „în mod deliberat”, pentru a evita victime suplimentare printre civili.

NATO, la pachet cu Ucraina pentru asasinarea Dariei Dughina

Nu ar fi prima dată când gazdele televiziunii de stat din Rusia lansează atacuri la adresa NATO, organizația militară occidentală fiind azuzată, alături de Ucraina, și pentru asasinarea Dariei Dughina, fiica ultra-naționalistului rus Alexander Dughin, considerat „eminența cenușie” a Kremlinului.

Soloviov a dat vina pe NATO, spunând că „Occidentul se îndreaptă către o confruntare deschisă cu Rusia” și că țara sa „acţionează ciudat”  la ceea ce el pretinde că va fi o eventuală confruntare militară împotriva Rusiei, condusă de către NATO.

Apelul șefului NATO către aliați

La începutul săptămânii,  secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg,  afirma că se aşteaptă la o iarnă „grea” şi la un „război de uzură” în Ucraina, cerând aliaţilor să „rămână alături de Ucraina, atât timp cât va fi necesar” în faţa invaziei ruse.

În paralel, Pentagonul a anunțat un nou pachet de ajutoare militare pentru ucraineni. Acesta include sisteme avansate de apărare sol-aer, până la 24 de sisteme radar de contra-artilerie, aproape 250.000 de cartușe de artilerie, drone și piese de schimb. În plus, pachetul va conține finanțare pentru instruirea forțelor ucrainene cu privire la modul de utilizare a armelor furnizate de Occident.

Printre armele cele mai importante pe care americanii le-au trimis ucrainenilor se numără cel puțin 16 sisteme HIMARS de rachete cu rază lungă de acțiune.