Rusia a decis să vândă o parte din rezervele de aur pentru a acoperi deficitul bugetar

Rusia

SURSA FOTO: Dreamstime

Într-o primă mișcare de acest gen după invadarea Ucrainei, Rusia a decis să vândă o parte din rezervele de aur pentru a acoperi deficitul bugetar în luna ianuarie, în condițiile în care veniturile sale din petrol și gaze au scăzut.

Deficitul bugetar al Rusiei a urcat la 25 miliarde dolari

Deficitul bugetar al Rusiei a urcat la 1,76 trilioane de ruble (25 miliarde dolari), a declarat Ministerul rus de Finanțe, la începutul acestei săptămâni. Este cel mai mare deficit înregistrat de Federația Rusă în ultimii 25 de ani. O scădere cu 46% a veniturilor fiscale din petrol și gaze, față de anul 2022, a contribuit la acest dezastru. Cheltuielile, cauzate de războiul din Ucraina, au crescut și ele.

Veniturile mai mici din petrol și gaze sunt cauzate de introducerea sancțiunilor occidentale asupra exporturilor rusești. Statele G7 au decis interzicerea majorității importurilor maritime de țiței și combustibili rafinați de către Uniunea Europeană, precum și plafonarea prețurilor.

Rusia a vândut, în ianuarie, 3,6 tone de aur

Ministerul de Finanțe de la Moscova a declarat că a vândut, în ianuarie, 3,6 tone de aur și yuani chinezi din Fondul Național de Investiții (NWF). Vânzarea ambelor active a adus Rusiei aproximativ 38,5 miliarde de ruble (543 milioane dolari). Scopul acestei operațiuni a fost de a ajuta la acoperirea deficitului, potrivit ministerului de Finanțe. Începând cu 1 februarie, NWF ajunsese la 155,3 miliarde de dolari, echivalentul a 7,2% din PIB, în creștere față de 148,4 miliarde de dolari raportați în decembrie.

NWF deține veniturile petroliere ale Rusiei. A fost creat pentru a sprijini sistemul de pensii. Noile limite maxime de deținere au fost stabilite la 40% pentru aur și 60% pentru yuani. Limitele anterioare erau de 20%, respectiv 30%. Motivul revizuirii în sus a fost „asigurarea flexibilității”.

În paralel, rușii au cumpărat un număr record de lingouri de aur în 2022

După ce Occidentul a împiedicat banca centrală a Rusiei să facă tranzacții în dolari americani, euro și lire sterline și a înghețat aproximativ jumătate din rezervele sale internaționale, Moscova a accelerat o campanie de transferare a rezervelor sale în monede mai accesibile. Pe de altă parte, potrivit agenției Reuters, rușii au cumpărat peste 50 de tone de lingouri de aur în 2022, de zece ori mai mult decât cu un an în urmă.

Cele mai căutate au fost lingourile de 1 kilogram, care au reprezentat aproximativ 60% din cele vândute. Reducerile de taxe asupra metalelor prețioase au încurajat oamenii să se aprovizioneze cu lingouri, fiind consiserate un activ sigur, informează Kitko.com.