Rusia a deschis o anchetă după presupusa sabotare a gazoductelor Nord Stream. FSB lansează acuzații de terorism internațional
Parchetul general rus a informat într-un comunicat postat pe contul său de Telegram că serviciile de securitate ruse (FSB) au deschis un dosar penal.
„Pe baza elementelor transmise de Parchetul general rus (…) organul de anchetă al FSB a deschis un dosar penal. O anchetă preliminară a început”, au transmis autoritățile din Rusia, conform informațiilor preluate de afp.com
Kremlinul a transmis la rândul său că este „stupid şi absurd” să suspectezi că Rusia s-ar afla în spatele scurgerilor masive detectate după exploziile ce au avariat gazoductele Nord Stream.
„Era destul de previzibil” că unii vor declara că Rusia se află în spatele acestor scurgeri, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Previzibil, stupid şi absurd”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Potrivit lui Peskov, aceste scurgeri ce afectează Nord Stream 1 şi 2 sunt „problematice” pentru Moscova, „pentru că ambele conducte sunt pline cu gaz (rusesc), iar gazul rusesc costă foarte mult”.
„Acum, acest gaz este pe cale să se scurgă”, şi-a exprimat el regretul.
Trei scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm.
ONU reacționează în urma avarierii gazoductelor Nord Stream
Potrivit informațiilor transmise de Ministerul suedez al Afacerilor Externe, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni pentru a discuta despre presupusul sabotaj asupra gazoductelor Nord Stream 1 și 2 în Marea Baltică.
Ministerul Afacerilor Externe din Suedia a informat că reuniunea este programată pentru ziua de vineri, 30 septembrie.
„Franţa, în calitate de preşedinte al Consiliului de Securitate, ne-a informat că Rusia a cerut o reuniune asupra scurgerilor din Nord Stream şi că această reuniune este prevăzută pentru vineri”, au transmis autoritățile suedeze, potrivit afp.com
Suedia şi Danemarca au fost însărcinate să prezinte membrilor Consiliului de Securitate informaţii despre aceste scurgeri, survenite în zonele lor economice exclusive.
În timp ce unele suspiciuni se îndreaptă către Rusia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris drept „absurdă” ideea că Rusia ar putea fi în spatele avarierii gazoductelor, argumentând că aceasta nu este nici în interesul Rusiei şi nici în cel al Europei, iar firmele americane ce exportă gaze naturale lichefiate în Europa sunt marele beneficiare ale scoaterii complete din funcţiune a gazoductelor Nord Stream.