O țară din centrul Europei a primit promisiunea din partea Rusiei că nu va fi atacată niciodată. Rachetele hipersonice ruseşti nu ameninţă acest mic stat, având în vedere că sunt de mare precizie şi sigure, iar Rusia încearcă să se doteze cu cel mai modern armament nu pentru a ataca pe cineva, a asigurat premierul rus Dmitri Medvedev.
Premierul Medvedev a vorbit într-un interviu acordat ziarului Luxemburger Wort în contextul vizitei pe care a început-o în Marele Ducat de Luxemburg, informează Bussines-Gazeta.ru, citând serviciul de presă al executivului de la Moscova care publică pe site-ul său interviul.
Medvedev a răspuns în acest fel la observaţia ziaristului luxemburghez că noile rachete ruseşti ar putea lovi ţara sa, deşi aceasta nu dispune de arsenal nuclear, dar este înconjurată de mai multe baze NATO, scrie agerpres.ro.
‘Rachetele noastre hipersonice sunt de înaltă precizie şi sigure, drept urmare grădinile voastre nu sunt în pericol. Vorbind însă serios, noi nu ameninţăm pe nimeni şi cu atât mai mult nu intenţionăm să atacăm pe nimeni şi nu avem de gând să luptăm cu nimeni. Orice fel de tentativă de şantaj nuclear, din punctul nostru de vedere, duce la o creştere a tensiunilor internaţionale’, a afirmat Dmitri Medvedev, adăugând că Rusia este interesată ca în Europa să domine pacea şi stabilitatea.
Mai mult, pentru ‘liniştea tuturor’, ar fi necesar ca armamentul nuclear al SUA din Europa să revină acasă, peste Ocean, iar infrastructura pentru desfăşurarea şi depozitarea acestuia pe continentul european să fie distrusă, a apreciat premierul rus în interviul acordat ziarului luxemburghez, potrivit TASS.
În plus, şeful executivului rus a remarcat faptul că şi manevrele NATO nu aduc decât ‘preocupări inutile’.
În replică, jurnalistul de la Luxemburger Wort a observat: ‘Pe noi însă ne nelinişteşte Rusia, unde în prezent au loc permanent prezentări şi teste cu arme nucleare noi’. ‘Prin dezvoltarea de rachete strategice de 20 sau de 27 de ori mai rapide decât viteza sunetului, ţara dumneavoastră nu arată deloc ca un porumbel al păcii’, a adăugat acesta.
Ca răspuns, premierul rus a catalogat arsenalul nuclear al Rusiei drept un ‘factor de descurajare’ şi o ‘garanţie a securităţii naţionale’.
Interviul a fost acordat luni chiar în ziua în care preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care suspendă oficial participarea Rusiei la Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), semnat cu SUA la finalul Războiului Rece.
Rusia a anunţat luna trecută suspendarea participării sale la acest tratat, după ce Statele Unite au declarat că se retrag din INF ca urmare a încălcării prevederilor sale de către Moscova, care respinge acuzaţiile de încălcare a acestui pact, considerat piatra unghiulară a securităţii pe continentul european în ultimele decenii.