Baza aeriană Engels găzduiește bombardiere strategice Tu-95 și Tu-160, care au fost implicate în lansarea loviturilor asupra Ucrainei, relatează Al-Jazeera. Bombardierele ruse pot transporta focoase nucleare, iar Moscova le-a folosit, în mod repetat, pentru a lansa rachete asupra Ucrainei.

Rusia a acuzat Ucraina pentru atacul asupra aerodromurilor militare, dar Kievul nu l-a revendicat. Dacă acuzațiile Rusiei se vor dovedi reale, atunci ar fi unul dintre cele mai mari importante atacuri asupra Rusiei, de la începutul războiului, în luna februarie.

Ce spune Rusia

”Regimul de la Kiev, cu obiectivul de a face inutilizabile avioanele forţelor noastre strategice, a încercat să efectueze atacuri cu drone de concepţie sovietică asupra bazei aeriene Diaghilevo în regiunea Riazan şi a bazei Engels din regiunea Saratov”, se spune într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării.

”Apărarea antiaeriană a Forţelor Aerospaţiale ale Rusiei a interceptat aceste drone ucrainene zburând la joasă altitudine, Trei militari ruşi au fost ucişi, iar alţi patru au fost răniţi în atac”, precizează acelaşi comunicat.

Nu mai este o ascunzătoare sigură!

Situat la aproximativ 650 km de est de regiunea Harkiv, controlată de Kiev, aerodromul Engels era considerat  de ruși o ascunzătoare sigură, la care Ucraina nu ar putea ajunge. ”Acum nu mai este un loc sigur”, susține un analist militar din Ucraina.

„Acesta este un moment istoric, neașteptat, nu numai pentru inamicii noștri, ale căror planuri au fost dejucate, ci și pentru aliații din Occident”, a declarat generalul locotenent Ihor Romanenko, fost adjunct al Statului Major al Ucrainei.

Noua armă poate ajunge în vestul Rusiei, inclusiv la Moscova

Noua armă poate ajunge în vestul Rusiei, inclusiv la Moscova, precum și în Crimeea anexată, unde este staționată Flota Rusă de la Marea Neagră.

„Arma este suficient de puternică pentru a produce pagube grave, inclusiv lovirea oricărei instalații de petrol, substanțe chimice și energie, precum și a podurilor mari, de exemplu, peste Volga”, a declarat Nikolai Mitrokhin, istoric la Universitatea din Bremen.

Drona de recunoaștere „Strizh”, folosită de sovietici în Afganistan

Comentariile rușilor despre „drona cu reacție, de fabricație sovietică”, au oferit un indiciu despre arma folosită în acest atac: drona de recunoaștere Tu-141 cu numele de cod „Strizh” (Swift) a fost dezvăluită publicului în 1979, anul în care Moscova a invadat Afganistanul. URSS a dezvoltat doar una. Viteza sa este subsonică, de aproximativ 1.100 km pe oră, iar raza de acțiune e de aproximativ 1.000 km. Drona se poate ridica cu până la șase kilometri deasupra pământului, dar se poate deplasa și la 50 de metri deasupra pământului, complicând semnificativ activitatea apărării aeriene ruse.

Strizh a fost produsă în Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei. În octombrie, Ukroboronprom, consorțiul de arme de stat al Ucrainei, a declarat că dezvoltă o dronă grea care ar putea transporta aproape 75 de kilograme de explozibil.

Rușii sunt mai puțin preocupați de atacurile cu drone

Deocamdată, rușii sunt mai puțin preocupați de atacurile cu drone ale ucrainenilor, și mai mult de „mobilizarea parțială”. Moscova a trimis până acum sute de mii de oameni în prima linie, în încercarea de a-și intensifica efortul de război. Presa controlată de Kremlin minimalizează înfrângerile din Ucraina și doar înrăutățirea situației economice ar putea declanșa proteste în rândul rușilor, crede  Mitrokhin.