Războiul din Ucraina se întețește și, pe zi ce trece, atât Kievul cât și Kremlinul își anunță câte o victorie importantă. De această dată a fost rândul ruşilor să transmită mesajul victorios.
Rusia a afirmat sâmbătă că a respins un atac ucrainean cu drone care viza o rafinărie de petrol din regiunea Briansk, la graniţa cu Ucraina.
„Sistemele ruseşti de apărare antiaeriană din districtul Novozibkov au respins în cursul nopţii un atac al forţelor ucrainene asupra rafinăriei de petrol Drujba”, a scris pe Telegram Alexander Bogomaz, guvernatorul regiunii Briansk.
„Datorită profesionalismului militarilor noştri (…), trei drone au fost distruse”, a susţinut el, conform AFP.
Rusia a neutralizat nouă drone deasupra Crimeei
Atacurile cu drone împotriva teritoriului rusesc şi a peninsulei Crimeea, anexată în 2014, s-au înmulțit în ultimele săptămâni, după ce Kievul a anunţat o contraofensivă.
Joi, Rusia a afirmat că a neutralizat nouă drone deasupra Crimeei.
Pe 9 iunie, trei persoane au fost rănite când o dronă s-a prăbuşit pe o clădire rezidenţială din oraşul Voronej, situat la aproximativ 200 km de graniţa cu Ucraina.
Au atacat o rafinărie de petrol rusească
În luna mai, patru drone au atacat o rafinărie de petrol rusească, aflată la circa 400 km. de Ucraina. În ziua următoare, instalația a fost atacată de o altă dronă or, asta s-a întâmplat la puțin timp după ce o altă dronă bombardase un depozit de combustibil din partea cealaltă a Rusiei, în apropiere de Belarus.
Ca să pregătească terenul, Ucraina și-a întețit atacurile asupra unor poziții aflate în inima teritoriilor cucerite de ruși, în cadrul unor operațiuni care, în opinia analiști, ar fi de redefinire a pozițiilor – toate aceste demersuri fiind menite să submineze inamicul și să-ii provoace niște hibe de care să profite.
Ucraina a mai lansat asemenea atacuri și anul trecut, apelând la sistemele de rachete Himars furnizate de SUA, înainte ca țara să recucerească teritorii din regiunea Harkiv și orașul Herson. Acum, ea însă merge mai departe, apelând la drone, precum și la rachetele de croazieră cu rază lungă de acțiune, de tip Storm Shadow, furnizate de Marea Britanie.