Ce spune comandantul-șef ucrainean
”Aceasta este problema noastră şi depinde de noi să decidem cum să ucidem acest inamic. Este posibil şi necesar să ucidem pe teritoriul său într-un război”, a declarat Valeri Zalujnîi pentru ziarul Washington Post.
Regiunile de frontieră ruseşti, în special, se confruntă în mod repetat cu tiruri de artilerie şi drone din partea Ucrainei. Ziarul american a remarcat că oficialii de la Kiev nu recunosc de obicei atacurile de peste graniţă.
Zalujnîi a declarat că foloseşte arme fabricate în Ucraina pentru atacurile frecvente peste graniţă.
”Dacă partenerilor noştri le este frică să îşi folosească armele, vom ucide cu ale noastre”, a spus el, referindu-se la condiţiile impuse de aliaţii occidentali ca armele furnizate să nu fie folosite pentru a ataca teritoriul rusesc.
”Pentru a-mi salva poporul, de ce trebuie să cer permisiunea cuiva pentru ce să fac pe teritoriul inamic?”, a întrebat Zalujnîi.
Potrivit relatării, Zalujnâi vrea să recupereze peninsula Crimeea, situată în Marea Neagră, pe care Rusia a anexat-o în 2014.
”De îndată ce voi avea mijloacele necesare, voi face ceva. Nu-mi pasă – nimeni nu mă va opri”, a spus Zalujnîi.
Țările G7 au decis să ofere Ucrainei sprijin militar pe termen lung
Ţările G7 s-au angajat să acorde un sprijin militar ”pe termen lung” Ucrainei pentru a o ajuta să lupte împotriva Rusiei.
Decizia a fost luată şi pentru a descuraja Moscova de orice atac viitor împotriva Ucrainei. Într-o declarație semnată de SUA, Regatul Unit, Franţa, Canada, Germania, Italia și Japonia se spune că în caz de atac al Rusiei se are în vedere să se furnizeze Ucrainei o asistenţă rapidă şi susţinută în materie de securitate.
„Vom lucra împreună cu Ucraina la angajamente de securitate specifice şi bilaterale pe termen lung, pentru a garanta o forţă durabilă capabilă să apere Ucraina astăzi şi să descurajeze orice agresiune rusă pe viitor”, se menţionează în declaraţia membrilor G7 – SUA, Regatul Unit, Franţa, Canada, Germania, Italia, Japonia – consultată de AFP.
„În caz de viitor atac armat al Rusiei (…), avem intenţia (…) să furnizăm Ucrainei o asistenţă rapidă şi susţinută în materie de securitate, echipamente militare moderne în domeniile terestru, maritim şi aerian, precum şi o asistenţă economică pentru a impune costuri economice şi de alt tip Rusiei”, se mai menţionează în documentul redactat pe marginea summitului NATO de la Vilnius.