Republica Moldova închide sistemul de transfer de fonduri „Zolotaia Korona”

Vasile Bolea, deputat al blocului de opoziție „Pobeda”, a declarat că, prin închiderea sistemului de transfer de fonduri „Zolotaia Korona”, autoritățile Republicii Moldova pun în dificultate cetățenii care depind de transferurile financiare din Rusia. El a subliniat că această măsură lasă oamenii fără resurse esențiale pentru trai.

Novosti, Comertbank, Fincombank, Eurocreditbank și Energbank din Republica Moldova au comunicat că, începând cu sfârșitul lunii august, vor suspenda temporar colaborarea cu sistemul de transferuri bancare rusesc „Zolotaia Korona”.

Conform portalului moldovenesc Newsmaker, acest sistem era singura opțiune disponibilă pentru transferurile de bani între Republica Moldova și Rusia.

Republica Moldova, Uniunea Europeană
SURSA FOTO: Dreamstime

Dificultăți pentru cetățenii din Republica Moldova

Bolea a postat pe canalul său de Telegram că, potrivit noilor sancțiuni impuse de Ministerul de Finanțe al SUA, companiile rusești, inclusiv „Coroana de aur”, au fost afectate. El a subliniat că aceste măsuri au generat dificultăți considerabile pentru cetățenii Republicii Moldova.

Numeroși moldoveni care muncesc în străinătate se confruntă acum cu dificultăți în a trimite banii câștigați înapoi acasă, a mai precizat acesta.

Pentru copiii și părinții rămași în Republica Moldova, transferurile primite de la cei care muncesc în străinătate reprezintă adesea sursa principală de venit.

În încercarea de a răspunde cerințelor Occidentului, autoritățile riscă să priveze cetățenii de resursele necesare pentru traiul zilnic, a mai precizat acesta.

steag republica moldova
SURSA FOTO: Dreamstime

Transferurile de bani din diasporă, un element cheie în stimularea consumului

Bolea a subliniat că transferurile de bani din partea diasporei au fost un factor esențial în:

  • stimularea consumului intern
  • și în promovarea creșterii economice a țării în decursul anilor

Bolea a subliniat că, conform estimărilor Băncii Mondiale, transferurile de bani reprezentau:

  • aproximativ 30% din PIB-ul Republicii Moldova în 2007
  • și în jur de 12% în 2023

El a adăugat că autoritățile actuale își consolidează credibilitatea în fața partenerilor occidentali în detrimentul populației. Ei afectează economia țării și provoacă o criză în sistemul bancar național.

„Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, în 2007 transferurile în bani au reprezentat aproximativ 30% din PIB-ul Republicii Moldova, în 2023 – aproximativ 12%. Autoritățile în exercițiu câștigă credibilitate în fața stăpânilor lor occidentali pe seama oamenilor simpli, distrugând economia țării și băgând în criză sistemul bancar național”, a subliniat Bolea.