Rusia afirmă că va face „tot ce este necesar” pentru a permite specialiștilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să inspecteze centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, pe fondul temerilor legate de siguranța centralei din cauza bombardamentelor recente.

BREAKING NEWS: Rusia a fost de acord să permită inspecția specialiștilor AIEA la centrala de la Zaporojie

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost capturată de Rusia în martie, la scurt timp după invazia sa în Ucraina. În ultimele zile, centrala a fost ținta constantă a bombardamentelor, Moscova și Kievul acuzându-se reciproc pentru acestea, despre care spun că pot duce la o catastrofă nucleară.

„În strânsă cooperare cu Agenția și conducerea acesteia, vom face tot ce este necesar pentru ca specialiștii AIEA să fie prezenți la centrală și să ofere o evaluare veridică a acțiunilor distructive ale părții ucrainene”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, într-un comunicat publicat luni, potrivit Reuters.

În timp ce Rusia afirmă că Ucraina trage cu nesăbuință asupra centralei, Kievul spune că trupele rusești au lovit-o special pentru a da vina pe Ucraina pentru orice întrerupere ulterioară a energiei electrice. De asemenea, oficialii ucraineni spun că forțele rusești folosesc centrala ca acoperire în timp ce bombardează orașele și localitățile din apropiere aflate sub controlul ucrainean.

Săptămâna trecută, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut oprirea tuturor luptelor din apropierea centralei.

Reprezentantul permanent al Rusiei la AIEA a fost citat spunând că o vizită a agenției la centrală va fi organizată în viitorul apropiat, dar că există încă obstacole.

„Pentru noi, cel mai important lucru este să asigurăm securitatea absolută a misiunii internaționale”, a declarat Mihail Ulianov, citat de RIA.

Doar două reactoare din șase ar fi în funcțiune la centrală

Centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei a fost bombardată în ultimele zile, deschizând posibilitatea unui accident grav la doar 500 km de locul celui mai grav accident nuclear din lume, dezastrul de la Cernobîl din 1986.

Centrala nucleară are șase reactoare de concepție sovietică VVER-1000 V-320 răcite și moderate cu apă, care conțin uraniu 235. Este cea mai mare centrală nucleară din Europa și una dintre cele mai mari din lume. Construcția a început în 1980, iar cel de-al șaselea reactor a fost conectat la rețea în 1995.

La 22 iulie, doar două dintre reactoarele sale erau în funcțiune, potrivit Agenției pentru Energie Nucleară (NEA).