Rusia a rezistat tentativei de knockout

Rusia a rezistat loviturii dată de Occident asupra economiei sale, iar „tentativa de knockout a eșuat”, scrie „Mysl Polska”.

Rusia a reușit să facă față impactului sancțiunilor din partea Occidentului asupra economiei sale. Această perspectivă a fost expusă de editorialistul Andrzej Szczesniak într-un articol de opinie publicat în jurnalul „Mysl Polska”.

„Lovitura Occidentului asupra economiei ruse a fost puternică și ar fi putut doborî cel mai mare jucător. Dar Rusia a supraviețuit”, scrie Szczesniak.

Inspirându-se din box, jurnalistul asemuiește Rusia unui pugilist și împrumută termeni consacrați în sportul cu mănuși.

„Câştigător este nu cel care dă cele mai grele lovituri, ci cel care poate rezista cel mai mult”, scrie observatorul, potrivit TASS.

Editorialistul polonez spune că Moscova a continuat să producă petrol la același nivel și a făcut față situației grele impuse de Occident.

„Occidentul puternic, care reprezintă peste 60% din economia mondială și 90% din capitalul investițional, nu a putut face nimic împotriva Rusiei pe cea mai importantă piață a lumii. Tentativa de knockout a eșuat, iar Rusia a făcut o treabă bună.

Nu a redus (producția de petrol) și a făcut față situației. La urma urmei, petrolul reprezintă mai mult de 20% din economie, iar exporturile sunt cea mai mare sursă de venituri a statului. Şi mai important de atât, s-a păstrat o industrie puternică, care angajează milioane de ruși”, mai spune Andrzej Szczęśniak.

Totodată, el a subliniat că Occidentul este determinat să continue un război economic global cu Rusia.

Producție record la cereale în 2023

În altă ordine de idei, Rusia a anunțat, la finalul anului trecut, una dintre cele mai mari recolte de cereale din istorie. Una, în scădere, totuși, cu aproape 9,5% față de recordul „all-time” înregistrat în 2022. Ambițiile Rusiei în domeniul agriculturii pentru anul viitor sunt în creștere.

În 2023, recolta de cereale a Rusiei a atins 142,6 milioane de tone, cu o scădere de 9,5% față de recordul din 2022. Recolta este totuși a doua cea mai mare din istoria țării conform datelor oficiale publicate de Reuters.

Potrivit datelor de la Rosstat, recolta de grâu a înregistrat 92,77 milioane de tone, în scădere față de 104,23 milioane de tone înregistrate în 2022. Ministrul Agriculturii din Rusia, Dmitri Patruşev, a afirmat într-un interviu pentru Komsomolskaya Pravda:

„Vom avea a doua cea mai mare recoltă de cereale din istoria țării. Estimăm că recolta va depăși cel puțin 142 de milioane de tone. Acest lucru ne va permite să acoperim cererea internă și să exportăm cantități semnificative către partenerii noștri externi.”

În comparație, în 2022, recolta de cereale a atins un record istoric de 157,61 milioane de tone.

Patruşev a menționat că exporturile de cereale ale Rusiei în 2023 au fost afectate de lipsa navelor, iar sancțiunile occidentale au adus probleme suplimentare legate de serviciile de asigurări și plăți.

Deși China este cel mai mare producător mondial de grâu, Rusia rămâne cel mai mare exportator. În 2023, exporturile totale de produse agricole ale Rusiei au atins un nivel record de peste 45 de miliarde de dolari, conform declarațiilor lui Patruşev.