Rusia a început să repatrieze muncitorii nord-coreeni

Rusia a început repatrierea muncitorilor nord-coreeni prezenţi pe teritoriul său, punând astfel în aplicare sancţiunile adoptate la sfârşitul lunii decembrie de Consiliul de Securitate al ONU, a anunţat miercuri ambasadorul Rusiei în Coreea de Nord, informează AFP.

"Interdicţia (prezenţei) muncitorilor nord-coreeni va da o lovitură economiei Rusiei, dar vom respecta cu stricteţe rezoluţia ONU. Mulţi guvernatori (regionali) au început să trimită înapoi" aceşti lucrători prezenţi pe teritoriul rus, a declarat ambasadorul Aleksandr Maţegora, citat de agenţia de presă Ria Novosti. 

Serviciul de presă al Ministerului de Externe rus a indicat la rândul său că "Rusia acţionează în conformitate cu dispoziţiile" rezoluţiei ONU, ce prevede repatrierea tuturor muncitorilor migranţi nord-coreeni în termen de 24 de luni. 

"Cetăţenii din Coreea de Nord aflaţi pe teritoriul nostru vor continua să exercite o activitate profesională până la expirarea termenului limită", a adăugat aceeaşi sursă. 

Potrivit ambasadorului rus, Moscova emite anual între 12.000 şi 15.000 de vize cetăţenilor nord-coreeni, dintre care 90% pentru perioade scurte de timp. El a adăugat că aproximativ 35.000 de nord-coreeni lucrează în Rusia, în special în construcţii, agricultură şi industria piscicolă. 

Salariile lor sunt în medie jumătate din cele ale ruşilor şi pot "hrăni treisprezece membri ai familiilor lor", a spus Maţegora, precizând că o sumă ce reprezintă jumătate din salariile plătite muncitorilor nord-coreeni în Rusia revine statului nord-coreean. 

La 22 decembrie, Consiliul de Securitate al ONU a înăsprit măsurile de represalii împotriva Phenianului printr-un vot unanim asupra unei rezoluţii a SUA, vizând petrolul şi muncitorii nord-coreeni în străinătate. Rezoluţia a vizat mai ales expatriaţii nord-coreeni, toţi trebuind trimişi acasă până la sfârşitul anului 2019. 

Zeci de mii de nord-coreeni au fost trimişi în străinătate, în principal în Rusia şi China, pentru a lucra şi obţine preţioasa valută pentru ţara lor de origine. Potrivit ONU, ei lucrează în "condiţii apropiate de sclavie".

AGERPRES