Rusia a început să-şi reducă vineri dispozitivul militar mobilizat în Siria cu retragerea unicului său portavion "Amiral Kuzneţov" şi a crucişătorului cu propulsie nucleară "Petru cel Mare", desfăşurate în estul Mediteranei, potrivit Reuters, Interfax, EFE şi AFP.
Un anunţ în acest sens a fost făcut de şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, citat de agenţia de presă TASS.
"În conformitate cu decizia Comandantului suprem al armatei ruse, preşedintele ţării, Vladimir Putin, din 29 decembrie (2016), Ministerul Apărării demarează reducerea contingentului său militar în Siria", a indicat generalul de armată Valeri Gherasimov, subliniind că această reducere începe prin plecarea din regiune a grupului aeronaval rusesc creat în jurul portavionului "Amiral Kuzneţov", care mai include crucişătorul "Petru cel Mare" şi câteva nave însoţitoare.
Grupul aeronaval rus, care aparţine Flotei ruse a Nordului, potrivit acestuia, şi-a îndeplinit principalele sarcini ce i-au fost trasate în cadrul campaniei din Siria. Astfel, împreună cu forţele antiaeriene siriene a fost creat un sistem de apărare antiaerian unitar în Siria, a indicat generalul rus.
"Vreau să mulţumesc întregului personal al grupului aeronaval pentru îndeplinirea cu succes a sarcinilor trasate", a declarat şeful Statului Major al armatei ruse, dând ordin viceamiralului Viktor Sokolov să treacă la retragerea acestui grup aeronaval din Marea Mediterană la baza sa din Severomorsk, în conformitate cu planul aprobat anterior.
De altfel şi comandantul forţelor ruse în Siria, Andrei Kartopalov, a indicat că "obiectivele trasate grupului aeronaval au fost atinse".
Vladimir Putin anunţase deja în martie o reducere a forţelor ruse mobilizate în Siria, dar Moscova şi-a crescut ulterior prezenţa militară în această ţară, atunci când luptele au crescut în intensitate.
Singurul grup aeronaval rus implicat în operaţiunile aeriene din Siria a fost desfăşurat în estul Mării Mediterane de la mijlocul lunii noiembrie.
Bombardierele sale au participat la raidurile aeriene în Siria împotriva grupărilor jihadiste şi în sprijinul armatei siriene care a preluat sub controlul său în decembrie Alep, al doilea oraş ca mărime din Siria, aceasta fiind cea mai importantă victorie a sa de la începutul conflictului acum mai bine de cinci ani.
Rusia a procedat din 30 septembrie 2015 la lovituri aeriene în Siria în sprijinul trupelor regimului Bashar al-Assad, al cărui principal aliat este.
Sub conducerea Moscovei, o încetare a focului a intrat în vigoare la 30 decembrie. Cu o zi înainte, Vladimir Putin îşi anunţase intenţia de a reduce prezenţa militară rusă desfăşurată în Siria.
Împreună cu Turcia şi Iran, aliaţi ai săi, Rusia forţează astăzi desfăşurarea negocierilor de pace programate în ianuarie la Astana, în Kazahstan.
Chiar dacă violenţele au încetat de la sfârşitul lunii decembrie în cea mai mare parte a fronturilor sau au scăzut în intensitate, ele continuă să ucidă civili. Conflictul din Siria s-a soldat cu 310.000 morţi din martie 2011, provocând de asemenea o gravă criză umanitară în numeroase regiuni în care s-au strămutat milioane de persoane.
Sursa: Agerpres