Ministerul Economiei din Rusia și-a revizuit prognoza privind creșterea PIB-ului țării în 2023, majorând-o de la o scădere preconizată de 0,8% la o creștere de 1,2%. Cu toate acestea, prognoza pentru 2024 a fost retrogradată din cauza unei tendințe care indică perspective de creștere mai lente pe termen lung.
Recent, Fondul Monetar Internațional și-a îmbunătățit, de asemenea, prognoza de creștere pentru Rusia în 2023, dar a avertizat că țara s-ar putea confrunta cu un deficit bugetar mai mare și un excedent de cont curent mai mic în acest an. Potrivit FMI, izolarea globală a Rusiei și reducerea veniturilor din energie ar putea afecta potențialul de creștere economică a țării în viitor.
Ministerul rus al Economiei spune că rata șomajului va rămâne stabilă – 3,5%
Ministerul Economiei din Rusia și-a redus prognoza de creștere a PIB-ului pentru 2024 de la 2,6% (prognoză din toamnă) la 2%. În plus, acesta anticipează că rata șomajului va rămâne stabilă la 3,5% până în 2026. Înainte de invazia din Ucraina, autoritățile ruse au prevăzut o creștere a PIB-ului de 3%, dar în 2022, economia s-a contractat de fapt cu 2,1%.
Excedentul de cont curent al Rusiei a scăzut semnificativ în primul trimestru din 2023, iar Ministerul Economiei se așteaptă acum la un excedent de 86,6 miliarde de dolari pentru acest an, față de proiecția anterioară de 157,6 miliarde de dolari.
Rubla s-a depreciat în acest an
În acest an, rubla a înregistrat a treia cea mai slabă performanță dintre monedele globale, depreciindu-se cu aproximativ 10%.
Această scădere poate fi atribuită impactului sancțiunilor occidentale asupra Rusiei. Sancțiunile au fost puse în aplicare ca răspuns la invazia Ucrainei și includ o limită de preț de 60 de dolari pentru barilul de țiței impusă de țările G7.
Ca urmare, țițeiul rusesc din Urali este vândut cu un discount substanțial față de țițeiul Brent.
Exporturile de petrol și gaze, baza veniturilor Moscovei
Moscova depinde de veniturile din exportul de petrol și gaze, care s-au ridicat la 11.600 de miliarde de ruble (154,68 miliarde de dolari) în anul precedent, pentru a-și finanța cheltuielile bugetare. Cu toate acestea, veniturile reduse din aceste exporturi au obligat orașul să utilizeze o parte din rezervele sale valutare pentru a acoperi un deficit bugetar care a crescut din cauza cheltuielilor asociate invaziei din Ucraina.