Rusia a interzis circulația navelor și avioanelor prin strâmtoarea Kerci

Sursa: Dreamstime

Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că a impus restricții privind circulația navelor și aeronavelor în strâmtoarea Kerci. Despre ce este vorba?

În cursul serii de miercuri, 2 august, Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că traficul maritim și aerian în Strâmtoarea Kerci va fi restricționat.

Amintim că Strâmtoarea Kerci face legătura între Marea Neagră și Marea Azov.

Presa internațională scrie că decizia Ministerului Apărării de la Moscova interzice călătoriile cu navele și aviația comercială în Strâmtoarea Kerci, dar interzice și orice altă activitate civilă. Aici intră și staționarea navelor.

Există, totuși, câteva excepții iar acestea sunt forțele navale ale Federației Ruse și Serviciul Federal de Securitate (FSB).

Ministerul rus al Apărării spune că navele pot ieși din zonă, însă doar în timpul zilei.

„Navigația tuturor navelor și ambarcațiunilor, a vehiculelor sub apă, ancorarea, stropirea și zborul aeronavelor, prezența persoanelor în apă și alte activități sunt interzise în zona limitată de linia de coastă… cu excepția navelor care urmează șenalele și rutele recomandate prin strâmtoarea Kerci în tranzit sau spre porturile situate în strâmtoarea Kerci”, a precizat Ministerul Apărării.

Federația Rusă a implementat măsuri de securitate sporite

În urma unei serii de atacuri ucrainene asupra podului din Strâmtoarea Kerci, Rusia a implementat măsuri de securitate sporite. Ca urmare a suspendării de către Moscova a Acordului privind exportul de cereale, forțele navale ruse au stabilit, de asemenea, în mod unilateral, zone de excludere specifice în Marea Neagră.

Strâmtoarea Kerci are o importanță semnificativă pentru navigație atât pentru Ucraina, cât și pentru Rusia, datorită poziției sale strategice, fiind singura cale navigabilă care leagă Marea Neagră de Marea Azov.

Pentru Ucraina, strâmtoarea este crucială, deoarece oferă acces la porturile sale din Marea Azov, inclusiv la marele oraș-port Mariupol. Aceste porturi sunt esențiale pentru activitățile comerciale și economice ale Ucrainei, permițând țării să exporte bunuri pe piețele internaționale.

Complexitatea geopolitică dintre Ucraina și Rusia

Cu toate acestea, controlul Rusiei asupra Peninsulei Crimeea, inclusiv asupra Strâmtorii Kerci, în urma anexării acesteia în 2014, a stârnit îngrijorări pentru Ucraina. Acțiunile Rusiei în ceea ce privește controlul strâmtorii au dus la creșterea tensiunilor și la restricții asupra accesului maritim ucrainean la Marea Azov.

Acest lucru a avut implicații semnificative pentru economia și securitatea Ucrainei, deoarece Rusia a stabilit un pod peste strâmtoare, ceea ce complică și mai mult navigația pentru navele ucrainene.

Importanța Strâmtorii Kerci  în navigație subliniază astfel complexitatea geopolitică dintre Ucraina și Rusia, cu impact asupra dinamicii regionale și asupra capacității ambelor națiuni de a desfășura activități comerciale și maritime.