Rusia a întocmit o listă a statelor considerate neprietenoase! Pe listă se află și România
„Guvernul a aprobat o listă a statelor și teritoriilor străine care comit acțiuni neprietenoase împotriva Rusiei, companiilor și cetățenilor ruși. Ordinul în acest sens a fost semnat. Lista include Australia, Albania, Andorra, Regatul Unit, inclusiv Jersey, Anguilla, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar, statele membre ale Uniunii Europene, Islanda, Canada, Liechtenstein, Micronezia, Monaco, Noua Zeelandă, Norvegia, Republica Coreea, San Marino, Macedonia de Nord, Singapore, SUA, Taiwan, Ucraina, Muntenegru, Elveția, Japonia”, este scris într-un comunicat al Executivului de la Moscova, preluat de Mediafax.
Potrivit comunicatului respectiv, ordinul a fost întocmit în cadrul Decretului Președintelui din 5 martie 2022 „Cu privire la procedura provizorie de îndeplinire a obligațiilor față de anumiți creditori străini”.
„Potrivit acestuia, cetățenii și companiile ruși, statul însuși, regiunile și municipalitățile sale care au obligații valutare față de creditorii străini din lista țărilor neprietenoase le vor putea plăti în ruble. Pentru a face acest lucru, debitorul poate cere unei bănci ruse să creeze un cont special de ruble „C” în numele unui creditor străin și să transfere plăți către acesta în echivalent în ruble la cursul de schimb al Băncii Centrale la data plății. Noua procedură temporară se aplică plăților care depășesc 10 milioane de ruble pe lună (sau o sumă similară în valută)”, conform comunicării guvernului rus.
Tranzacțiile și operațiunile vor fi aprobate de comisia guvernamentală
De asemenea, tranzacțiile și operațiunile companiilor rusești cu cetățeni și firme din țări neprietenoase cu Rusia vor fi aprobate de comisia guvernamentală pentru controlul investițiilor străine. Rezoluția de stabilire a acestei proceduri a fost semnată de prim-ministrul Mihail Mișhustin.
Potrivit documentului, o companie rezidentă din Rusia sau o firmă străină din țări neprietenoase trebuie să solicite permisiunea de a tranzacționa.
„Acesta trebuie să conțină informații cuprinzătoare despre solicitant, inclusiv un document despre beneficiarii efectivi ai companiei. Pe baza analizei documentelor primite și a naturii viitorului acord, se va lua o decizie de aprobare sau refuz de implementare a acestuia. În același timp, poate fi eliberată permisiunea de a efectua o tranzacție cu desemnarea condițiilor pentru executarea acesteia. Scopul principal al acestei lucrări este de a asigura stabilitatea financiară a țării în fața presiunii sancțiunilor externe”, potrivit unor reguli ale guvernului rus.