Șeful departamentului de investiții al filialei din Polonia a BNP Paribas, economistul Piotr Zagala consideră că Rusia este într-o situație foarte proastă din cauza războiului din Ucraina. Potrivit specialistului, Rusia a intrat în faliment după doar câteva zile de la atac. De asemenea, Piotr Zagala precizează că piețele financiare nu vor uita nu vor uita așa repede și vor cere „prime de risc enorme mulți, mulți ani de acum încolo”.
Rusia a intrat în faliment
„Banca Centrală a Rusiei a decis să nu achite dobânzile aferente unor obligațiuni în valoare de 29 de miliarde de dolari. După câteva zile de război, Rusia a intrat în faliment. Piețele financiare nu vor uita asta niciodată. Chiar dacă Putin își retrage trupele astăzi, piețele vor cere prime de risc enorme mulți, mulți ani de acum încolo. Acesta este prețul pe care îl va plăti fiecare rus pentru tot restul vieții”, a scris Piotr Zagala pe LinkedIn.
Sancțiuni dure din partea UE
În acest context menționăm că șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, joi, sancţiuni „foarte dure” împotriva conducerii ruse pentru a reduce capacitatea de a-şi ataca vecinii, adăugând că 500 milioane de euro au fost alocate din bugetul Uniunii Europene pentru a face faţă consecinţelor „devastatoare” ale războiului din Ucraina.
„Pe lângă sprijinul nostru constant pentru Ucraina, vom institui sancţiuni foarte dure împotriva conducerii ruse, astfel încât să putem reduce capacitatea de a-şi ataca vecinii. De aceea, am instituit sancţiuni fără precedent care vor fi aplicate, inclusiv de partenerii şi de aliaţii noştri din întreaga lume. Am introdus deja sancţiuni cu impact asupra economiei ruseşti, care zădărnicesc inclusiv eforturile de război ale lui Putin”, a declarat Ursula von der Leyen.
Efectul sancțiunilor începe să se vadă
Sancţiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei în urma invadării Ucrainei încep să aibă un prim impact, a apreciat joi un demnitar european. Acesta crede că pachetul de sancţiuni pe care UE îl pune pe masă este destul de impresionant şi începe acum să aibă primele efecte.
„În privinţa aspectelor economice, avem bursa de valori de la Moscova închisă începând de luni. Deprecierea rublei este de asemenea impresionantă; la fel şi faptul că Banca Centrală a Rusiei a trebuit să-şi dubleze rata dobânzii la 20%”, a explicat reprezentantul blocului comunitar european.
Amintim că, luni la primele ore, după publicarea lor în Jurnalul Oficial al UE, au intrat în vigoare sancţiunile adoptate de Uniunea Europeană împotriva Băncii Centrale a Rusiei.
Sancţiunile includ o interdicţie asupra tranzacţiilor cu instituţia rusă. De asemenea, toate activele Băncii Centrale a Rusiei au fost îngheţate, într-o încercare de a bloca finanţarea operaţiunii militare lansate de preşedintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei.