Rusia a invadat deja Ucraina! Informația care trimite o undă de șoc în absolut toată Europa

ucraina kiev

SURSA FOTO: Dreamstime

În primul rând, să fim clari: Rusia a invadat deja Ucraina. La sfârșitul lui februarie 2014, soldații ruși, denumiți și „omuleții verzi” au confiscat facilități cheie din Crimeea și apoi i-au ajutat pe separatiștii din estul Ucrainei. Crimeea este acum sub control rusesc, iar un război civil mocnește în regiunile separatiste Donețk și Lugansk.

În al doilea rând, Statele Unite au provocat în mod repetat Rusia, împingând granițele NATO tot mai spre est. Practic, toată Europa de Est face parte din alianța militară, precum și state din fosta URSS.

Ucraina amenință cel mai mult interesele naționale ale Rusiei

Majoritatea ucrainenilor, cei care nu locuiesc în Crimeea, Donețk și Lugansk, susțin aderarea la NATO. Astfel de rezultate nu sunt surprinzătoare, având în vedere că statutul de membru i-ar oferi Ucrainei asigurarea suplimentară a clauzei de apărare colectivă a NATO. Dintre toate țările care iau în considerare aderarea la NATO, Ucraina amenință cel mai mult interesele naționale ale Rusiei, se arată în materialul publicat de Fair Observer.

Acesta este doar o parte din contextul în care Rusia a desfășurat aproximativ 100.000 de soldați de-a lungul graniței cu Ucraina, plus rachete sol-aer cu rază medie de acțiune. Rusia susține că astfel de manevre sunt o măsură de precauție. Ucraina și susținătorii săi cred altfel.

Biden nu-și va trimite soldații în Ucraina

Statele Unite și-au adunat aliații pentru a-l avertiza pe președintele Vladimir Putin să nu invadeze Ucraina. A promis că va impune noi sancțiuni economice împotriva Moscovei și că va trimite mai multe trupe americane în Europa de Est. Administrația Biden a spus însă că nu va trimite soldați americani în Ucraina pentru a se confrunta cu invadatorii ruși.

Între timp, Putin a cerut ca aderarea Ucrainei la NATO să iasă din orice calcule și a cerut un dialog cu Statele Unite.

Ucraina nu este cu adevărat o țară suverană

Un război fierbinte cu Rusia este ultimul lucru pe care îl dorește acum administrația Biden. Pentru Moscova, un conflict ar servi la reliefarea mesajului său principal: Ucraina nu este cu adevărat o țară suverană. Dar nici măcar Putin, în ciuda visului său privind „o singură Rusie”, nu se gândește să încerce să absoarbă o țară ostilă, ca Ucraina, într-o federație pan-slavă mai mare, alături de Rusia și Belarus.

Moscova a avut deja unele probleme în a integra mica Crimee în Federația Rusă. Modernizarea infrastructurii peninsulei și conectarea acesteia la Rusia continentală a costat zeci de miliarde de dolari.

Invadarea Ucrainei pentru a rezolva problemele generate de invazia Crimeei l-ar transforma pe Putin în femeia care a înghițit o muscă (și apoi a înghițit un păianjen pentru a prinde musca, iar apoi o pasăre pentru a prinde păianjenul și tot așa).

SUA și Rusia pot intra într-un război în toată regula

Conflictul SUA-Rusia asupra Ucrainei și conflictul din interiorul Ucrainei reamintesc însă că Washington-ul și Moscova, în ciuda presiunilor, pot intra într-un război în toată regula în detrimentul lumii întregi. Rusia are preocupări legitime cu privire la trupele NATO adunate la granița sa. Iar cererea lui Putin ca alianța să nu se implice militar în țările care se învecinează cu Rusia poate fi văzută și ca un fel de monedă de schimb.

Biden și Putin s-ar putea întâlni la începutul lui 2022. Pentru unii sună a deja vu. După ce Rusia a mobilizat trupe la granița cu Ucraina, în aprilie anul trecut, un summit Biden-Putin a avut loc la mijlocul lunii iunie, la Geneva. Să nu uităm că și Coreea de Nord a descoperit că testele sale cu rachete au devenit o cale eficientă de a capta atenția Washingtonului.

Să sperăm totuși că Putin și Biden, în ciuda tendințelor autoritare ale celui dintâi și a nepăsării celui de-al doilea, pot acționa ca niște adevărați lideri pentru a rezolva problemele presante care depășesc cu mult impasul actual din Ucraina.