Din fericire, apărarea antiaeriană a Comandamentului operativ Sud a reuşit să doboare 14 dintre ele, împiedicându-le astfel să-şi atingă ţinta.
Potrivit autorităților de la Kiev, dronele au fost lansate probabil dinspre zona coastei de est a Marii Azov, mare interioară situată în zona Mării Negre, învecinându-se cu Ucraina la vest şi în nord şi cu Rusia la est.
„În total, au fost înregistrate 17 lansări de aparate de zbor fără pilot (UAV) probabil dinspre zona coastei de est a Marii Azov”, au transmis Forţele aeriene ucrainene pe Telegram, conform reuters.com
Șeful administraţiei militare din Odesa a oferit mai multe informații
Iuri Kruk, şeful administraţiei militare din Odesa, a informat că mai multe drone au lovit zona în cursul nopţii, potrivit sursei menționate.
„Ca rezultat al activităţii sistemelor de apărare antiaeriană exista daune”, a transmis Iuri Kruk, fără nicio precizare asupra amplorii distrugerilor.
Presa din Ucraina a relatat anterior despre câteva explozii la Odesa, indicând în acelaşi timp că alerta de raid aerian a fost declanşată deja după primele informaţii despre atacuri, conform agenţiei de presă Unian.
Rusia utilizează drone Shahid-136 de fabricaţie iraniană
Postul de televiziune ucrainean Kanal 24 a transmis că o dronă a lovit o „întreprindere” din regiunea Odesa, ceea ce a declanşat un incendiu. Pompierii au reuşit abia spre dimineaţă să stingă focul.
„O noapte ‘shahed’ în regiunea Odesa. Inamicul a lansat 17 drone kamikaze Shahed asupra regiunii, dar a fost lovită puţin şi regiunea Nikolaev. Dintre acestea, forţele de apărare antiaeriană au distrus 14 – una deasupra regiunii Nikolaev, celelalte 13 deasupra Odesei. Din păcate, o întreprindere din zona oraşului Odesa a fost lovită. Nu s-au înregistrat victime, dar incendiul a putut fi stins aproape de dimineaţă”, a transmis şeful administraţiei militare regionale Odesa, Serhii Bratciuk.
Acesta a subliniat că întreaga infrastructură critică din Odesa funcţionează după atacul de noaptea trecută a ruşilor. Acesta a vorbit și despre informaţiile din media privind activarea cu întârziere a semnalului de alarmă
„Din păcate, nicio ţară din lume nu poate asigura un rezultat de 100% al sistemului de apărare antiaeriană”, a apreciat Serhii Bratciuk.
Amintim că Rusia utilizează drone Shahid-136 de fabricaţie iraniană pentru a ataca Ucraina din octombrie trecut.