Rusia rămâne un furnizor important de gaze pentru Europa
În luna mai, importurile de gaze ale Europei din Rusia au depășit pentru prima dată în aproape doi ani pe cele din SUA.
Acest lucru s-a întâmplat în ciuda eforturilor regiunii de a renunța la combustibilii fosili ruși, în urma invaziei Moscovei în Ucraina.
Deși această schimbare a fost determinată de factori unici, ea subliniază dificultatea reducerii dependenței Europei de gazele rusești. Multe țări din estul Europei continuă să depindă de importurile de gaze din Rusia, conform unui raport al Financial Times.
„Este izbitor să vedem cota de piaţă a gazelor ruseşti şi a (gazelor naturale lichefiate – n.r.) mai mare în Europa, după tot ceea ce s-a întâmplat şi toate eforturile depuse pentru a decupla şi a reduce riscul aprovizionării cu energie”, explică Tom Marzec-Manser, director de analiză a gazelor la firma de consultanță ICIS.
După invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, Moscova și-a redus livrările de gaze prin conducte către Europa, iar regiunea a intensificat importurile de GNL, majoritatea provenind din SUA.
În septembrie 2022, SUA au depășit Rusia ca furnizor principal de gaze către Europa, reprezentând aproximativ o cincime din livrările în regiune în 2023.
Totuși, luna trecută, gazele și GNL-ul rusesc au reprezentat 15% din totalul livrărilor către UE, Regatul Unit, Elveția, Serbia, Bosnia și Herțegovina și Macedonia de Nord, indică analizele ICIS.
Mai multe țări UE încearcă să impună sancțiuni împotriva GNL-ului provenit din Rusia
În același timp, GNL-ul din SUA a scăzut la 14% din livrările în regiune, cel mai scăzut nivel din august 2022, conform datelor ICIS. Această inversare apare în contextul unei creșteri generale a importurilor europene de GNL rusesc, chiar dacă mai multe țări UE încearcă să impună sancțiuni împotriva acestuia.
De la jumătatea lui 2022, Rusia nu mai trimite gaze prin conductele care o leagă de nord-vestul Europei. Totuşi, continuă să furnizeze gaze prin conducte ce trec prin Ucraina și Turcia. Recent, importurile de gaze din Rusia au depășit pentru prima dată în aproape doi ani pe cele din SUA.
Această inversare a fost cauzată de factori unici, inclusiv o întrerupere a livrărilor de la o importantă instalație de export de GNL din SUA. În același timp, Rusia a crescut livrările de gaze prin Turcia înainte de întreținerea planificată pentru luna iunie. De asemenea, cererea de gaze în Europa rămâne relativ slabă, cu niveluri de stocare aproape de maxime record pentru această perioadă a anului.
Tom Marzec-Manser a declarat că această inversare „nu va dura probabil,” deoarece Rusia ar putea redirecționa livrările de GNL către Asia prin ruta din Marea Nordului în timpul verii. Acest lucru ar reduce cantitatea de gaze trimisă în Europa, în timp ce producția de GNL din SUA a început să crească din nou.
Astfel, deși Europa a înregistrat o creștere temporară a importurilor de gaze din Rusia, tendința este așteptată să se inverseze din nou în lunile următoare.
„Rusia are o flexibilitate limitată pentru a păstra această cotă (în Europa – n.r.), pe măsură ce cererea (de gaze – n.r.) creşte în iarna viitoare, în timp ce producţia generală de GNL din SUA este în creştere, cu încă mai multe noi capacităţi care vor veni pe piaţa globală până la sfârşitul anului”, a mai precizat Tom Marzec-Manser.
Acordul de tranzit dintre Ucraina şi Rusia se încheie în 2024
Acordul de tranzit dintre Ucraina şi Rusia se încheie în acest an, punând în pericol fluxurile prin ruta respectivă.
Comisia Europeană sprijină eforturile de stabilire a unui plan de investiţii pentru extinderea capacităţii conductelor din coridorul sudic de gaze dintre UE şi Azerbaidjan.
Un înalt oficial al UE a spus că livrările pe această rută nu sunt în prezent suficiente pentru a înlocui cele 14 miliarde de metri cubi de gaze ruseşto care circulă în prezent prin Ucraina către UE în fiecare an.