Armata rusă a transmis, marţi seară, că va urma să aibă loc o nouă încetare a focului pe câmpul de luptă în vederea evacuării civililor din Ucraina, începând de miercuri, de la ora 07:00 GMT, după stabilirea în cursul dimineţii a unor coridoare umanitare.
“Rusia anunţă un regim de încetare a focului începând cu 9 martie, 10:00, ora Moscovei, şi este gata să creeze coridoare umanitare”, a anunţa celula însărcinată cu aceste probleme în cadrul guvernului rus, citată de agenţia oficială TASS.
Propunerea va fi transmisă Ucrainei
Conform Kremlinului, această propunere va fi transmisă autorităţilor ucrainene, care trebuie, ca în ajun, să confirme până la ora 00H00 GMT crearea de coridoare umanitare şi să anunţe de la ce oră vor deveni acestea funcţionale.
Primele coridoare pentru evacuarea civililor au fost stabilite marţi dimineaţă, în special la Sumî, în nord-est, unde două convoaie au părăsit Ucraina în cursul zilei. De asemenea, evacuările continuă şi în regiunea Kiev, în capitala țării. În alte oraşe, precum Bucea, în nord, şi Mariupol, în sud, civilii continuă să fie blocaţi.
Ruşii înaintează spre Kiev, însă într-un ritm mult mai lent decât îşi doreau
Pe de altă parte, marţi seară, SUA au avertizat că o nouă coloană a Armatei ruse înaintează spre Kiev dinspre nord-estul capitalei ucrainene, în timp ce principala coloană a forţelor Moscovei, care vine din nord, stagnează de câteva zile, notează agenţia AFP.
“Am vrut să vă atrag atenţia asupra faptului că ei (ruşii – n.red.) încep să încerce să înainteze spre Kiev dinspre nord-est.
Estimăm că sunt la aproximativ 60 de km de oraş”, afirmă un înalt oficial al Departamentului Apărării din SUA.
Ruşii sunt “frustraţi venind din nord”, de unde avansarea lor către Kiev nu a făcut prea multe progrese de câteva zile din cauza rezistenţei ucrainene şi a problemelor logistice şi de aprovizionare.
Principala coloană rusă de sute de vehicule “nu s-a putut apropia mai mult de aeroportul Gostomel”, la aproximativ 20 de kilometri de Kiev, iar o altă linie este “blocată la Cernihiv”, la 150 km de Capitală.
“Deoarece nu au făcut progrese geografice pe care credem că se aşteptau să le facă, au intensificat bombardamentele asupra oraşului cu un amestec de rachete, foc de artilerie şi lovituri aeriene”, a mai spus oficialul american.
Putin și-ar intensifica ofensivele asupra Ucrainei
Șefii serviciilor americane spun că Vladimir Putin ar putea să-și intensifice ofensiva în Ucraina, chiar și în situația în care întâmpină dificultăți mari și se lovește de eșec după eșec în încercarea sa de a supune țara vecină.
„Evaluarea analiştilor noştri arată că este puţin probabil ca Putin să fie descurajat de asemenea eşecuri şi, dimpotrivă, el ar putea escalada conflictul”, a declarat, în timpul unei audieri în Comitetul de Informaţii al Camerei Reprezentanţilor, şefa Comunităţii Naţionale de Informaţii a SUA (Director of National Intelligence – DNI), Avril Haines.
Ea a menţionat, pe de altă parte, că serviciile de informaţii ale Statelor Unite nu au observat vreo schimbare în postura nucleară a Rusiei care să fie deosebită de cea detectată în crize internaţionale anterioare.
Vladimir Putin este „hotărât să domine şi să controleze Ucraina”, dar a pornit războiul plecând de la un set de presupuneri care l-au făcut să creadă că Rusia va obţine un rezultat favorabil, a mai remarcat William Burns, directorul CIA, care a enumerat patru evaluări greşite făcute de liderul de la Kremlin în privința invaziei.