Rusia este gata să-și schimbe doctrina nucleară

Rusia este gata să-și schimbe doctrina nucleară ca răspuns la implicarea Occidentului în războiul din Ucraina, a avertizat vice-ministrul Afacerilor Externe din Rusia, Serghei Riabkov, fără a preciza, însă, despre ce schimbări este vorba.

Doctrina nucleară a Rusiei a fost stabilită printr-un decret prezidențial în anul 2020. Ea prevede că armele nucleare pot fi folosite în cazul unui atac nuclear din partea unui inamic sau în situaţia unui atac convenţional, care ameninţă existenţa statului.

„Aşa cum noi am spus în mod repetat, munca este într-un stadiu avansat şi există o direcţie clară de a face ajustări. Este legată de cursul de escaladare al adversarilor noştri occidentali în legătură cu războiul din Ucraina”, a zis oficialul rus.

Serghei Riabkov
Serghei Riabkov (SURSA FOTO: kremlin.ru)

Kremlinul amenință din nou

La rândul său, expertul rus Stanislav Krapivnik a afirmat recent că Rusia este deja în război cu NATO, sugerând că ar trebui să răspundă prin atacuri nucleare asupra marilor orașelor occidentale, precum New York (SUA) și Londra (Anglia).

Stanislav Krapivnik este un fost ofițer american ,care a dezertat în Rusia în anii ’90 și care are atât cetățenie rusă, cât și cetățenie americană. El a numit în mod repetat SUA drept „dușmanul Rusiei”, acuzând că acestea vor „să distrugă poporul rus”. Acesta a descris în mod degradant americanii ca fiind „animale, ci nu oameni”.

Războiul din Ucraina poate lua sfârșit doar cu un atac nuclear?

Războiul din Ucraina a generat cel mai amplu conflict militar și cea mai mare criză de refugiați din Europa de la al Doilea Război Mondial încoace. De atunci, NATO a oferit asistență militară și suport diplomatic Ucrainei.

„Dacă vrem să punem capăt acestui război, trebuie să distrugem complet Forțele Armate ale Ucrainei. Nu înfrângere, ci distrugere totală. Nu să-i luăm prizonieri. Ar trebui să fie cadavre, munți de cadavre!”, a spus rusul n timpul unui interviu.

Potrivit spuselor sale, Rusia se află „deja în război cu NATO… fie le oferiți o opțiune, fie continuați și atacați”. La începutul lunii august, forțele ucrainene au lansat un atac neașteptat asupra regiunii ruse Kursk, marcând cea mai mare ofensivă asupra teritoriului rus de la al Doilea Război Mondial. Kursk găzduiește Centrala Nucleară Kursk (NPP), un important furnizor de energie electrică pentru Rusia.